Geen asielzoekers opvang in Centrum Breda

gast

/ #1567 Allemaal leugens van rechts: Asielzoekers stelen nooit en zijn liev

2016-05-26 05:28

’Zakgeld stelende asielzoeker afpakken’


Amsterdam - Het zakgeld van asielzoekers die winkeldiefstal plegen moet worden afgepakt om gedupeerde ondernemers te compenseren. Op dit moment blijven winkeliers met lege handen achter, omdat het onmogelijk is om financiële schade te innen.

Detailhandel Nederland wil dit met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) afspreken. Als iemand wordt betrapt voor winkeldiefstal vordert de stichting Afrekenen met Winkeldieven 181 euro bij de dader. Het geld gaat naar de winkelier ter compensatie van alle rompslomp. Daarnaast is er nog de gewone strafrechtelijke procedure.

,,Bij asielzoekers proberen we dat wel te innen, maar omdat deze mensen geen vaste verblijfplaats of geld hebben is dat bijna onmogelijk”, zegt Bert van Steeg, secretaris Winkelcriminaliteit.

 

Asielzoekers krijgen wekelijks zakgeld van het COA. ,,Ik wil in een gesprek kijken of die vergoeding gebruikt kan worden om ondernemers te compenseren. Iedere winkeldiefstal in Nederland moet met een sanctie bestraft worden”, aldus Van Steeg.

Groot probleem

In de gemeente Vlagtwedde (Ter Apel) is winkeldiefstal door asielzoekers een groot probleem. De politie stelt dat daders voornamelijk afkomstig zijn uit veilige landen binnen Europa; migranten die geen schijn van kans maken op een vluchtelingenstatus.

,,Negentig procent van de winkeldiefstallen wordt door bewoners van het COA gepleegd. Vier jaar geleden hebben we afspraken gemaakt over een vergoeding via Afrekenen met Winkeldieven door het inhouden van zakgeld, maar van die afspraak is niets terechtgekomen”, zegt de eigenaar van supermarkt Coop in Ter Apel. ,,Jarenlang hebben veel winkeliers geen aangifte gedaan. Het had helemaal geen zin. Nu er meer politie is gaat dat weer beter.”

 

Deze week ontstond er commotie over een bericht dat een ondernemer in Terneuzen na winkeldiefstal door asielzoekers ‘zwijggeld’ zou krijgen van het COA. ,,Een broodjeaapverhaal”, reageert een woordvoerster van het COA. ,,Er zijn geen regelingen voor ondernemers die te maken hebben met winkeldiefstal.