Geen asielzoekers opvang in Centrum Breda

gast

/ #1557 eindelijk is de aap uit de mouw. Het COA heef thet schijt aan u

2016-04-04 04:54

COA: ’Wij zijn geen politie’


Amsterdam - Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) ligt onder vuur na verschillende incidenten waarbij asielzoekers zich zouden hebben misdragen. Zo zouden Iraanse homoseksuele asielzoekers door een groep Syriërs zijn belaagd en werden in verschillende zwembaden meisjes lastiggevallen door jonge asielzoekers.

 

„Het COA maakt er een gewoonte van om nogal creatief met de waarheid om te gaan”, zegt Sandro Kortekaas, initiatiefnemer van de belangenclub voor homoseksuele asielzoekers LGBT Asylum Support.

Volgens COA-voorlichter Jan Willem Anholts is een medewerker van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, die meegeholpen zou hebben om samen met Syrische asielzoekers enkele homoseksuele Iraniërs in elkaar te slaan, niet geschorst. „Hij zit thuis om tot rust te komen”, aldus Anholts. „Zolang wij niet weten wat er precies is gebeurd, doen wij niets.”

De reactie past volgens Kortekaas in de koers van het COA. „Die club weet wel degelijk van de hoed en de rand. De medewerker in kwestie heeft de Iraniërs met een stoel aangevallen. Daar zijn door één van de slachtoffers filmbeelden van gemaakt, die inmiddels bij de politie liggen. De man is vervolgens ernstig geïntimideerd en gediscrimineerd, ook door de medewerker. We hebben gewacht op gerechtigheid. Maar er gebeurde niets, dus brengen we het verhaal naar buiten.”

De zaak staat volgens Kortekaas niet op zich. „Wij kennen al minstens zes gelijksoortige gevallen. Ik ben blij dat wij hierover op 14 april een gesprek hebben met staatssecretaris Dijkhof. We maken ons ernstig zorgen over het compleet ontbreken van bescherming voor klokkenluiders in dit soort gevallen.”

Het COA staat ook op andere fronten onder druk. „Wij zijn de politie niet”, zegt voorlichter Anholts als reactie op het nieuws dat opnieuw meisjes door asielzoekers zijn lastiggevallen, ditmaal in aquacentrum Den Helder. Zwembadmanager Hans Bruinewoud heeft het COA gevraagd om vanaf nu een medewerker met de problemenmakers mee te sturen en om de gedragregels van het zwemparadijs in het Arabisch te vertalen.

„We zijn in gesprek met de leiding van het bad”, luidt de reactie van Anholts. „Maar we willen eerst uitgezocht hebben wat er precies is gebeurd. En dan nog: wij kunnen alleen begeleiden en adviseren. Als er sprake is van ernstige overtredingen, moet de politie worden ingeschakeld. En dat zijn wij niet.”

In Den Helder zou een jonge asielzoeker zijn geslachtsdeel aan een meisje hebben getoond. Een ander meisje zou klem zijn gezet op een glijbaan. Eerder was ook in een Steenwijks zwembad sprake van ongewenste intimiteiten door jonge asielzoekers. Toen zou het COA wel medewerkers als begeleiders hebben ingezet. Als het gaat om jonge asielzoekers die hier zonder hun ouders zijn, is dat een normale procedure, volgens de voorlichter. „Ik heb nog geen idee of dat in Den Helder het geval is. Ook dat moeten we nog onderzoeken.”