Geen asielzoekers opvang in Centrum Breda

gast

/ #1415 Amsterdam vangt homoseksuele vluchtelingen apart op / Integratie begint immers niet op het AZC

2015-12-08 08:01

 ’We konden het gevoel van veiligheid niet garanderen’
 
Tijdens een demonstratie op de Dam in september werden vluchtelingen welkom geheten in de stad. 
 

Amsterdam vangt homoseksuele vluchtelingen apart op in woningen, na bedreigingen en incidenten in de opvangcentra. Dit is zeer tegen de wens van de staatssecretaris.

Wat heeft een vluchteling aan een dak boven zijn hoofd als hij vervolgens de kamer niet meer uit durft?

De incidenten in de opvangcentra zijn talrijk, melden betrokken organisaties: spugen, bedreigen, roepen dat ze een schande zijn voor hun volk. De homo's en transgenders onder de vluchtelingen hebben het zwaar in de opvangcentra, ook in Amsterdam. 'Ze durven hun kamer vaak niet uit', zegt Philip Tijsma van homobelangenbehartiger COC.

Amsterdam biedt sinds september tijdelijke opvang aan vluchtelingen die de afgelopen maanden naar Nederland zijn gekomen, veelal afkomstig uit Syrië. In oktober ontstond onrust onder de zogenoemde LHBT-vluchtelingen (Lesbisch, Homo, Biseksueel en Transgender) in de noodopvang op de Haaksberweg in Zuidoost na incidenten. 'Wij konden het gevoel van veiligheid niet garanderen', zegt Harry Doef, directeur Zorg van het Leger des Heils Amsterdam vrijdag in Het Parool.


Onrust
In november ontstond ook onrust onder LHBT-vluchtelingen in de tweede noodopvang in Zuidoost, locatie Flierbosdreef. Twee personen zijn vervolgens extern opgevangen. Komend weekeinde zullen nog eens vier homovluchtelingen naar een woning in Amsterdam verhuizen. Deze kwetsbare groep krijgt begin volgend jaar een eigen vleugel in de nieuwe opvang in voormalig woonzorgcentrum Groenhof aan de Marnixstraat.

De gemeente steunt de aparte opvang in woningen. 'LHBT'ers zijn extra kwetsbaar, ik vind het belangrijk dat zij in een veilige omgeving tot rust kunnen komen en de zorg krijgen die ze nodig hebben', zegt Simone Kukenheim, wethouder diversiteit.


'Stigmatiserend'
Amsterdam steekt de nek uit met deze aparte opvang, stellen de hulporganisaties. Geen enkele andere gemeente doet dit. De stad druist hiermee in tegen de wens van staatssecretaris Klaas Dijkhoff van asielzaken. Hij laat in een Kamerbrief weten niets te zien in aparte opvang voor LHBT'ers. 'Te stigmatiserend', oordeelt hij. Bovendien zou zo'n aparte locatie ook weer doelwit kunnen zijn van bedreigingen.

Boodschap aan KLaas Dijkhof: Als de immigranten geen homos hier willen, dan moeten we nu homosexualitiet afschaffen.