De toekomst van psychotherapie in België


Gast

/ #8

2015-11-04 14:02

Deze petitie maakt de wereld van discrete psychotherapeuten zichtbaar. Het is nodig dat waar het beleid zich met hen moeit ze voor hun vak opkomen.
Opkomen voor het vak van psychotherapie is opkomen voor professionaliteit, een gedegen kennis, een gedeelde ervaring in intervisie en supervisie, een dialogale en kwetsbare attitude die ook zijn grenzen kent.
Opkomen voor professonele psychotherapie is ook opkomen voor het werk in de breedte en in de diepte. Zoals de besluitvorming nu dreigt te lopen dreigt binnen de grenzen van wat noodzakelijk professioneel is, een grote verenging éénzijdigheid en 'kleurloosheid' te ontstaan.
Vakbekwame therapeuten die jaren vertrouwenvol bezig zijn worden op één hoop gegooid met kwakzalvers en dreigen eruit gegooid te worden.

Psychotherapie is een delicaat verhaal, kent geen gemakkelijke oplossingen, is geholpen met een meerzijdige blik vanuit verschillende hoeken.
Het beleid zou nu voor één blik, één benadering kiezen en ontkent daardoor het delicate werk en wordt een deel van het probleem waardoor de individuele cliënt nog een probleem bijkrijgt.
We worden hier koud gepakt op de fundamenten van ons werk:
dialoog is voor ons heilig en helend. Nét dat ontbreekt nu doordat men op een ondoorzichtige wijze en zonder onze betrokkenheid wil besluiten.
Laat ons in beweging komen!