Tegen gasboring op of rond Terschelling


Gast

/ #291

2015-02-19 15:08

De activiteiten die hierdoor op het eiland zouden gaan plaatsvinden zullen een enorme wissel trekken op de beleving van het eiland. Alleen al de verplaatsing van grotere machinerieën en voertuigen en daarbij horende de diverse noodzakelijke infrastructurele aanpassingen om het plan te realiseren. Er komt een verkeerde werk-mentaliteit op het eiland waarbij de gemoedelijkheid en het toeristische beleven een ernstige knauw zullen krijgen. Niet eilanders zullen dan voor een langere tijd een "dominante" rol gaan vervullen omdat de manier van werken niet strookt met het ritme van de eilanders en de golfbeweging die gepaard gaat met het toerisme. Daarnaast het unieke karakter van een zeer waardevol natuurgebied waarvoor we nu al slechts in beperkte mate verantwoordelijkheid nemen. Nederland heeft het unieke laatste schone stukje Nederland in de vorm van De Waddeneilanden. Dat kan je niet gaan exploiteren voor een zeer geringe opbrengst. Dat vraagt bewustzijn en liefde voor de natuur. Daarnaast is de snelheid van nieuwe ontwikkelingen dermate hoog dat er verwacht kan worden dat er nieuwe ontwikkelingen binnen dertig jaar een enorme invloed zullen hebben op de manier waarop we met energie omgaan. Tegen die tijd zal het waarschijnlijk zijn dat er ook voor de windmolen een alternatief zal zijn. Onderschat de creativiteit niet en heb vertrouwen in de innovatie die reeds volop aan de gang is.
Wij isoleren diverse huizen op het eiland met de bedoeling en inspiratie om het een energiezuinig en uniek te maken. Dat is onze motivatie. Stel je voor de eilanden de enige stukjes land in Europa die een autonome energievoorziening hebben en zeer lage kosten en uitstoot van fossiele brandstoffen etc..

Als dit zijn kans krijgt dan zetten we onze integriteit en geloofwaardigheid ten aanzien van het al veel te zwakke milieu en natuurbeleid internationaal in de schijnwerpers. Het is niet de moeite waard.
Het levert te weinig op met technisch te beperkte "hoogwaardige reeds gedateerde middelen" die te veel consequenties en problemen mee zullen brengen. De inspiratie voor het eiland en de natuur zal ernstige schade toegebracht worden.
Rob Schuil