AANKLACHT TEGEN WILDERS IS EEN GEVAAR VOOR HET VOLK VAN NEDERLAND


Gast

/ #330 Deze neonazi's en neofascisten zijn het werkelijke gevaar voor Nederland

2015-01-04 11:43

Overzicht van extreem-rechtse groepen in Nederland

 

Extreem-rechtse partijen en groeperingen verspreiden promotiemateriaal onder jongeren. Vaak proberen deze groeperingen onder jongeren met aan extreem-rechts verwante ideeën nieuwe leden te werven en hun ideeën te verspreiden. Het is nuttig om de belangrijkste verschillen tussen deze groepen te kennen, zoals hun ideologische verschillen. Sommige groepen zijn openlijk neonazistisch, maar andere willen met het nationaal-socialisme helemaal niets te maken hebben. In onderstaand overzicht een korte beschrijving van extreem-rechtse organisaties die proberen zich in Nederland onder jongeren te profileren.


Nederlandse Volks-Unie (NVU)

De Nederlandse Volks-Unie (NVU) is in 1971 opgericht. Extreem-rechts in Nederland had zich tot die tijd slechts rond een aantal politieke aandachtspunten gegroepeerd die vaak met de strijd voor eerherstel van oorlogsmisdadigers of het verspreiden van (delen van) de nationaal-socialistische ideologie te maken hadden. De NVU staat niet los van deze traditie.

De NVU is in 1996 nog eens heropgericht en wordt bestuurd door een klein kader van minder dan tien personen. De aanhang bestaat in die tijd uit een sterk wisselende groep jonge nazistische skinheads en jonge leden met een achtergrond in de gabber-scene. Op een enkele uitzondering na verlieten zij na enige tijd de partij weer.

Invloed
Op dit moment is het moeilijk te bepalen of de partij groeit of krimpt, maar in de afgelopen tijd is een aantal belangrijke leden uit de partij gestapt.Na een totaal mislukte verkiezingsdeelname aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2002 probeerde de NVU ook in 2003 weer voldoende stemmen te krijgen op een politiek podium. De partij deed op 11 maart mee aan de Provinciale Statenverkiezingen in Gelderland. Met ruim 1500 stemmen (0,2%) behaalde de partij precies voldoende steun voor 0,15 zetel, en werd weer bevestigd dat ze electoraal geen enkele kans maken.

Ideologie
De NVU is de extreemste neonazigroep in Nederland. Ze doen bijvoorbeeld mee aan de de jaarlijkse herdenkingen voor de plaatsvervanger van Adolf Hitler, Rudolf Hess in Duitsland. Ook verzamelen ze op hun website foto's van vermeende linkse activisten. Ze hebben contacten met Duitse en Belgische neonazi's en proberen de afgelopen tijd vooral via skinheadconcerten en demonstraties hun invloed in extreem-rechtse hoek te laten groeien.


Nationale Alliantie (NA)

Invloed
Een klein clubje met weinig invloed. De NA heeft ook een eigen jongerenorganisatie, de Nationale Alliantie Jongeren (NAJ), opgericht.

Ideologie
De Nationale Alliantie staat voor een neonazistische ideologie die zich vooral tegen de 'vermenging van volkeren' en het uitsterven van 'ons volk' richt:
"Alle volkeren zijn immers uniek en doen er in onze nationalistische optiek geen goed aan zich te vermengen met andere volkeren om een kleurloze brij te worden. (...) Wij geloven (...) niet in de multiculturele samenleving die ons eerwraak, inteelt en zinloos geweld bracht en eisen de inburgeringplicht, een immigratiestop en het uitzetten van criminele allochtonen. Daarnaast willen wij er op deze wijze toezien dat ons volk straks niet een uitgestorven soort is (...)."

De Nationale Alliantie (NA) is in november 2003 opgericht.


Nieuwe Nationale Partij (NNP)

Kort voor de gemeenteraadsverkiezingen van 1998 zijn enkele actieve fascisten besprekingen begonnen over de toekomst van extreem-rechts in Nederland. Als gevolg werd op 3 juli 1998 de Nationale Partij Nederland (NPN) opgericht. Met de partijnaam stuitten de NPN'ers echter al snel op een probleem. In de jaren tachtig was er al eens een Nationale Partij Nederland geweest. Deze oude NPN stond nog bij de Kiesraad ingeschreven. Om deze vergissing te camoufleren, kondigt men korte tijd later aan dat de NPN met een andere extreem-rechtse club, de VNN, gaat fuseren en Nieuwe Nationale Partij (NNP) gaat heten.

Invloed
Vooralsnog lijkt de NNP slechts weinig succes te hebben.

Ideologie
De partij noemt zich een 'nationalistische partij' en 'het partijpolitieke gezicht van de nationale beweging'. De multiculturele samenleving heeft 'geen meerwaarde voor ons land, daar dit tot wereldburgerschap en uiteindelijk een vormeloze mensenbrei leidt die geen enkel nut voor ons land heeft en slechts chaos brengt. De NNP prefereert remigratie boven integratie van alle volksvreemde elementen in onze volksgemeenschap.'
Een ander belangrijk item is het zogenaamde 'Volksnationalisme', een ideologie die een onderscheid maakt tussen bevolkingsgroepen op basis van hun culturele eigenschappen zoals taal, religie, zeden en gewoontes. Volksnationalistische groepen willen dat het Nederlandse taalgebied (Nederland, Vlaanderen en een stukje Vlaanderen in Frankrijk) samengaan in één staat.


Nieuw Nationale Jongeren (NNJ)

In de lente van 2002 werd de Nieuwe Nationale Jongeren (NNJ) als jongerenorganisatie van de extreem-rechtse Nieuwe Nationale Partij (NNP) opgericht. Alle NNP-leden in de leeftijd van 16 tot 30 jaar zijn automatisch lid. De activiteiten bestaan onder meer uit zogenaamde kameraadschapavonden, dat zijn bijeenkomsten voor de scholing van jongeren in extreem-rechtse ideeën.

Invloed
Vooralsnog lijkt de NNJ slechts weinig invloed te hebben.

Ideologie
De NNJ is ideologisch nauw gelieerd aan de NNP. Ze schenken veel aandacht aan een 'kameraadschappelijke sfeer' op hun bijeenkomsten om zo jonge mensen aan te trekken en aan de NNP te binden.


Nieuw Rechts (NR)

Nieuw Rechts (NR) werd in mei 2003 opgericht door het Leefbaar Rotterdam (LR) raadslid Michiel Smit. Smit wordt door LR uit de fractie gezet vanwege zijn contacten met extreem-rechtse partijen, zoals de NNP en het Vlaams Blok in België. Sinds die tijd probeert hij een rechtse politieke beweging aan de rechterkant van Leefbaar Rotterdam (LR) en Lijst Pim Fortuyn (LPF) op te richten. Zijn doel is een rechtse volkspartij op te richten. Hoewel de partij contacten in de extreem-rechtse hoek (NNP, Vlaams Blok in België) heeft, probeert zij haar extreem-rechtse imago kwijt te raken.

Overigens distantieert het LBR zich van acties van ‘antifascisten’ die deelname van Michiel Smit aan bijeenkomsten en debatten onmogelijk maken.

Invloed
De NR doet in juni 2004 mee aan de verkiezingen voor het Europees Parlement. NR is ook van plan in 2006 aan de gemeenteraadsverkiezingen mee te doen. Op dit moment is de NR meest actieve partij in de rechtse hoek.

Ideologie
Met rood-wit-blauw, oranje en een leeuw als symbolen pleit NR voor nationale trots. NR werkt samen met de NNP en het Vlaams Blok en zoekt aansluiting bij conservatieve partijen. De ideologie is een mix van nationalisme, anti-islamisme, de roep om Law and Order en streng beleid tegen allochtonen en vluchtelingen.


Jong Rechts (JR)

Invloed
Jong Rechts is op het moment nog in een testfase. Voor de zomer van 2004 wordt een eerste bijeenkomst voorbereid. Daarom zullen mensen in de toekomst zeker promotiemateriaal van JR tegen komen.

Ideologie
De specifieke taken van Jong Rechts zijn vooral 'de verspreiding van het gedachtegoed van Nieuw Rechts onder de Nederlandse jongeren' en 'de aanwakkering van het verzet bij Nederlandse jongeren tegen de multiculturele ideologie'.

Bij een lidmaatschap van Nieuw Rechts (NR) zijn mensen tot 27 jaar ook automatisch lid van Jong Rechts (JR). Het doel van deze jongerenorganisatie is dan ook jongeren een plek binnen NR te geven.