PETITIE : Geen 380kV hoogspanning door Haagse Beemden Breda

Werkgroep Hoogspanning Haagse Beemden

/ #23 Re: Re: Re: Alle gevoelige 150 kV trajecten gaan sowieso ondergronds

2014-11-22 13:56

#20: het beleid is wel gericht op 150 kV ondergronds te brengen. kamp heeft 140 miljoen gereserveerd en betaalt 3/4 van de kosten

 Helaas nee, dat klopt niet. Kamp heeft geen cent gereserveerd voor het ondergronds brengen van de 150kV (wel om huiseigenaren uit te kopen die direct (loodrecht) onder een hoogspanningslijn wonen met een spanning van 220kV of meer. En niet hij, maar de elektriciteitsgebruiker betaalt 3/4 van de kosten (voor een doorsnee huishouden: 1,30 euro per jaar). De gemeenten moeten 110 miljoen op tafel leggen en hebben daar grote moeite mee.

Dan wat prioritering betreft... Gemeenten vragen zich af waarom uitgerekend zij zouden moeten betalen. Bedenk: de hoogspanningslijnen zijn in de jaren zeventig door het Rjk, via zogenaamde Rijksinpassingsbesluiten, bij gemeenten over de schutting gegooid. Tennet is eigenaar van de lijnen. Eigenaar van Tennet is... het Rijk. En dan moeten gemeenten gaan betalen om een probleem met een lijn van Tennet op te lossen. Dat is toch vreemd?