Eis het ontslag van Jozias van Aartsen


Gast

/ #8639 OM: Wilders verdachte naar aanleiding van 'minder Marokkanen'

2014-10-10 15:35

OM: Wilders verdachte naar aanleiding van 'minder Marokkanen'

09 oktober 2014 | 09:57

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt Geert Wilders van belediging van een groep mensen op grond van ras en aanzetten tot discriminatie en haat. Het gaat om zijn uitlatingen over Marokkanen op 12 en 19 maart 2014 in Den Haag. Naar aanleiding hiervan zijn ruim 6400 aangiften tegen Wilders binnengekomen. 
Het OM liet ook weten dat de PvdA'ers Diederik Samsom en Hans Spekman niet vervolgd zullen worden. 

Het OM laat weten dat de afgelopen maanden een uitvoerige juridische analyse heeft plaatsgevonden naar Wilders uitspraken. Het OM is hierna tot de conclusie gekomen dat de uitspraken een verdenking van een strafbaar feit opleveren.  De verdenking is volgens Wilders dusdanig, dat strafvervolging in de rede ligt.

In 2011 stond Wilders ook wegens haatzaaien en discriminatie voor de rechter. Hij werd toen vrijgesproken.

Spekman en Samsom geen verdachte

Tegelijkertijd maakte het OM bekend dat Diederik Samsom en Hans Spekman, beiden van de PvdA, niet worden vervolgd voor discriminatie wegens uitspraken over Marokkaanse jongens die overlast veroorzaken. Het OM concludeert dat de uitspraken van Spekman en Samsom over gedrag gingen en niet over ras. 

PVV-leider Geert Wilders riep in april dit jaar op om aangifte te doen tegen de twee wegens discriminatie. Samsom verklaarde in 2011 in NRC Handelsblad dat er sprake was van een ‘etnisch monopolie’ van Marokkaanse jongeren op overlast. Hans Spekman verkondigde in 2008 tijdens een interview met Vrij Nederland dat Marokkanen die niet deugen, vernederd moeten worden.