Verbod op kleutertoetsing


Gast

/ #11

2013-05-14 17:02

Wat is het mensbeeld van de "overheid"? Het kleine kind wordt gezien als een volwassene en niet als een zich ontpoppend wezen wat in ontwikkelingsfasen opgroeit en dus ook in iedere fase op een andere manier leert. Spelend nabootsen in de eerste zeven jaren, dus vanuit de wil, het handelen. Belevend,leren in de tweede zeven jaar fase, dus vanuit het gevoel en dan in de volgende zevenjaarsfase vanuit het abstaheren, dus het denken.
Als je op de kleuterschool al begint met absrtactere begrippen zoals het voorbereidend lezen en rekenen met letters en cijfers, dan pluder je levenskrachten weg die het kleine kind nog hard nodig heeft om zijn lichaam op te bouwen en het leert dan niet op een manier de wereld en zichzelf ontdekken die bij deze leeftijd hoort.
Laat staan wat je zo'n kinderziel aandoet. Geen wonder dat de kinderen zo onrustig zijn en we steeds meer preblemen in de klas hebben met kinderen die extra hulp nodig hebben. In Finland hebben de mensen blijkbaar nog een natuurlijk gevoel wat een opgroeiend kind nodig heeft en wat je als de dood van ze weg moet houden. In ieder geval hebben ze begrepen dat "hoe vroeger heo beter"een grote leugen is. Dat is precies het resultaat van academisch input output denken en dat heeft neitds met processen van een lavende mens te maken.