Verdubbeling inschrijvingsgeld DKO: Nee! Brief aan Minister Smet

oude griek

#401 Brood ende spelen

2012-12-17 20:39

Blijf af van ieders brood & spelen!
... of gaan we straks, uit verveling en frustraties, onderling weer oorlogje voeren?

Heb me met Gerard, alvast in de Waalse heuvels verschanst,
voor wanneer we vanuit de Nederlanden/les Pays Bas(ques) overspoeld zullen worden,
door een tsunami van culturele vluchtelingen...
Ivo

#402 Re: n,

2012-12-18 11:36

#1: jos - n,

Beste Jos,

Ik ben architect en na drie jaar avondschool tekenkunst stel ik vast dat mijn creatieve, waarnemingskundige en sociale kwaliteiten aanzienlijk verhoogd zijn door de diverse opdrachten zoals waarnemingstekenen, modeltekenen, mixed media technieken die ik kan implenteren in de praktijk. Ik merk voorts op dat de helft van de tien studenten in onze klas van vijftien personen soortgelijke achtergrond en bewegingsredenen hebben (productontwikkelaar, interieurarchitect,...) dus uw opmerking raakt kant noch wal.

Voorts stipuleer ik dat de meeste studenten in onze klas hardwerkende mensen zijn die in hun vrije tijd een creatieve uitlaatklep willen. Als wij meer dan 50 % belastingen betalen vind ik het niet meer dan normaal dat mensen er iets voor in de plaats krijgen. Graag uw verbitterde commentaren op andere kanalen uiten, er zijn er voldoende!

Astrid Spotbeen

#403 Re: Re: n,

2012-12-18 13:30

#6: Bert Lietaert - Re: n,

Beste Bert, die Jos is dom.  Ben zelf op mijn 38 begonnen DKO Beeldende Kunst.  Alleenstaande moeder, geen alimentatie, gehandicapte zoon.  Er was wel een sociaal tarief maar zelfs dat was voor mij asociaal hoog aangezien bijkomende materiaalkosten je kent dat.  Het feit alleen dat er al jaren een sociaal tarief bestaat, stelt in feite, dat de inschrijftarief absurd hoog is en enkel voor de begoeden te betalen is.  Ik heb de voorbije jaren aan den lijve ondervonden dat er nog steeds niets veranderd is ten opzichte van de aristocratie die kunstenaar kon worden.  Als dit erdoor komt, eindigen we met een bourgois salonkunst die ikea werk oplevert voor boven den dressoir (als het maar past bij het tapijt en de gordijnen).  We zullen dan een "interessante zwarte markt met Entartete Kunst" krijgen en daar zal ik bijhoren, want deze underground zal tenminste cultuurrelevant werk maken dat overeind zal blijven en de tand des tijds doorstaan..  Laat ze maar "jossen" ik doe niet mee!

Astrid Spotbeen

#404 Re: Re: n,

2012-12-18 13:39

#6: Bert Lietaert - Re: n,

Wat mij betreft koppelen ze het inschrijftarief aan de inkomsten;  Dikke vermogens en verdieners moeten maar solidair zijn met de sukkelaars die het anders kunnen schudden qua ontplooiingskansen!

 

Er zitten er genoeg bij mij in de les die met hun dik pensioen geen blijf weten, brol maken, uit wanhoop nog een pied a terre bijkopen in Spanje, want de immo prijzen stuiken er nu toch in!  De rijken profiteren op dit moment sowieso van de wanhoop van de arme duvels, dat ze nu maar eens verplicht worden er enkelen te redden!


Gast

#405 Creativiteit

2012-12-18 13:41

Uit een Amerikaanse Studie is gebleken dat deze landen met het best uitgewerkte kunstonderwijs ook het best scoren op economische en technische innovatie. Creativiteit stopt niet bij kunst. Kunst is er maar een symptoom van.
Astrid Spotbeen

#406 Re: Re: n,

2012-12-18 13:44

#6: Bert Lietaert - Re: n,

Cynisch genoeg heeft Pascale Smet dit jaar een Beleidsbrief Gelijke Kansen 2013 ondertekend.  Waarschijnlijk mag zijn linkerhand niet weten wat de rechter doet want met de voorgenomen verdubbeling inschrijvingsgeld DKO's verwijst hij de Beleidsbrief naar het Apenkot van de Zoo van Antwerpen.

Het wordt tijd dat het veld, de basis, eens actie onderneemt en de straat optrekt tegen deze grandioze huichelachtige minister van onderwijs!

 

 

Astrid Spotbeen

#407 Re:

2012-12-18 14:02

#363: Maantje -

die kunstenaars behoorden tot de begoede aristocratie en daar gaan we weer naartoe.  Ik genoot sociaal tarief inschrijfgeld en dat was zelfs al teveel vermits je heel wat materiaal moet kopen (bekijk de prijzen in een tekenwinkel eens...)  Het feit dat er zoiets als een sociaal tarief voorzien was, bewijst dat het in feite enkel te betalen was en is en zal zijn voor de begoeden.

Koppel het inschrijfgeld aan gezinssituatie en inkomen.  Er zitten bij mij in de les genoeg mensen met een dik pensioen brol te maken met de duurste materialen omdat ze met hun poen geen blijf weten.  Uit wanhoop hebben ze al een nieuwe Pied 0 Terre bijgekocht van een arme drommel in Spanje die daar uit zijn huisje is gezet.  Ze maken dressoirkunst van het nivo Ikea die past bij het tapijt en de gordijnen maar iets cultuurrelevants weten ze vanuit hun luxe situatie toch niet te realiseren.  We stevenen af op een maatschappij die twee soorten kunst produceert: de ene de rijkeluis onzin uit verveling en waarvan we over 100 jaar toch niks meer zullen horen, en de andere vanuit de underground van de arme drommels die thema's van nu als uitgangspunt heeft en solidair en visionair is..  Al is het dat ik met het laatste restje confituurpot van den Aldi een portret moet maken van Pascal Smet, ik zal het doen, en ik zeg het je, hij zal er niet uitzien!  Het zal wel duidelijk zijn wat ik van dit arrogant kakkenestje vind...Wist je dat Pascal Smet dit jaar de Beleidsbrief Gelijke Kansen 2013 ondertekend heeft?  Dat is hier een apekot, we moeten de straat op!

Jo

#408 Re: jos

2012-12-18 16:02

#25: jos - jos 

 

Kunst kan zonder overheidssteun blijven bestaan? Net zoals de gezondheidszorg kan blijven bestaan zonder overheidssteun...
Soli D'Air

#409 Re: Re: Re: n,

2012-12-18 22:23

#404: Astrid Spotbeen - Re: Re: n,  

Beste ik heb wat moeite met uw "moeten"

Er misschien al eens aan gedacht dat die rijke misschien vroeger een arme was die zich krom gewerkt heeft en wat geluk gehad heeft om iets bij elkaar te kunnen wroeten? En dat die arme van vroeger daar niet geraakt zou zijn als hij zou blijven kankeren hebben op die rijke ipv zijn lot in eigen handen te nemen en er iets van te maken. Klagen gaat vanzelf er iets aan doen vergt een inspanning en inspanning worden alleen gedaan als ze lonen. Zou u zich moe maken als er niets voor in de plaats kan komen? "moeten maar solidair zijn" schrijft u. Voor mij is solidariteit en moeten niet in één zin te rijmen. Gedwongen solidariteit is geen solidariteit maar afpersing. Vraag en gij zult krijgen. Er is ruim voldoende spontane solidariteit in de wereld. Maar tegenwoordig moet alles genivelleerd worden heet dat zo mooi. Als er één grassprietje harder groeit dan een ander moet het meteen gelijk geschoren worden met de anderen. En idd de grasmachine spaart vaak de bomen langs de kant. Maar de crisis die we nu beleven ligt maar aan één ding. Een overheid die meer uitgeeft dan ze binnenkrijgt. Dat is de grootste fraude van deze tijd mijnheer Crombez. En geloof maar niet dat ze momenteel al substantieel minder uitgeven ze doen in heel Europa en Amerika zonder remmingen verder. De oplossing is een "debasement" van ons monetair systeem, geld bijdrukken waardoor ons spaargeld en pensioenfonds weginflateert (minder waard wordt). Om hun exuberante uitgaven te kunnen bekostigen bestelen ze ons zo langs de achterdeur en de mensen beginnen in de midden- en lagere klasse op elkaar te kankeren want iedereen ziet dat de Euro ons enkel duurder brood gebracht heeft. Ze maar gerust x 5 op zijn minst.

Ik begrijp zeer uw frustratie maar u schiet op de verkeerde. Inspanning mag tot rijkdom lijden. Rijkdom die van inspanning voortkomt is meestal ook heel solidair. Elitaire salonrijken daarentegen zijn vaak heel krenterig en denigrerend tegenover het "plebs".

Dat mensen met centen angsten hebben zoals u en ik en graag een koopje doen in Spanje dat zou iedereen hen nadoen. De ene zijn dood is de ander zijn brood. Is dat rechtvaardig? Nee, maar u maakt een denkfout als u dacht dat het leven rechtvaardig is. De grote vissen vreten de kleine ook op (niet metaforisch bedoeld). Zo nuchter moet je dat durven zien. Zo is de realiteit. Rechtvaardigheid is een streven maar geen realiteit. Als het licht in je kamer stuk gaat en je vindt het onrechtvaardig dat je licht uitgaat dan moet je ofwel moeite doen om het te herstellen ( je lot in eigen handen nemen) of wachten tot het misschien van zelf terug aangaat omdat jij dat onrechtvaardig vindt en de wereld plotsklaps rechtvaardig begint te zijn. Ik heb veel mot gehad in mijn leven en hard gewerkt. En rijk ben ik nog lang niet en bang des te meer dat dat beetje dat ik heb in waardeloze euros binnenkort te weinig is om nog een brood mee te kopen. De crisis is nog niet eens begonnen. Mensen moeten solidair worden met mekaar, anders komt er oorlog. En dan is het pas goed mis. Dat iedereen nu gepluimd wordt vindt zijn oorzaak in het niet respecteren van het principe van "tering naar de nering zetten" niet door de kleine man, die weet maar al te goed dat hij aan het eind van zijn loon nog een stukje maand over heeft,  maar door de regeringen doorheen de wereld en in België is dat niet anders. Wij worden verdeeld en gepluimd en zo wordt er geheersd over ons. Julius Ceasar wist het al dividae et principae. Panem et circences en voor de rest zal de financiële beau monde ons wel klein houden. Het is niet zolang geleden dat ik geloof Etienne Davignon in interview lachte dat zijn geld niet op de banken stond. Een wijze man. Ik ga niet verder uitwijden maar we moeten ons van klein naar groot hoeden om met de vinger naar elkaar te wijzen, mens tegen mens en klasse tegen klasse. Solidariteit moet ons doel zijn, het leven is van iedereen en kansen tot onderwijs moeten eerlijk verdeeld worden. Ik weet wat het is om zonder middelen om hoog te moeten klauteren. Maar ik heb nooit geeist dat een ander dan maar voor mij zou "moeten" zorgen. Ik zal hem wel vragen of hij voor mij wil zorgen. Je zal verrast worden hoeveel je kan krijgen door te vragen.

Dit bericht is verwijderd door de schrijver ervan (Toon details)

2012-12-19 00:36


Gert Dupont

#411

2012-12-19 02:36

Kunst is een voedingsbodem voor de samenleving. Voedingsbodems moet je koesteren, niet saneren.
Oldenbarnevelt

#412 Het is in culturele kringen taboe ... waarover het wellicht gaat.

2012-12-19 10:49

Uiteraard zal ik de petitie tekenen en nog naar iemand sturen. Ik maak wel de bedenking dat, als men de vergelijking met Wallonië maakt, zij jaarlijks een gigantisch bedrag (men heeft het over meer dan € 10 miljard) van ons krijgen om te verdelen. Misschien komt het hierdoor dat men het geld heeft om bijna een derde meer bibliotheken te hebben dan wij, voor de helft minder inwoners. Men gaat voorbij aan de oorsprong van het probleem waar een Minister weinig aan kan doen. In culturele kringen is het taboe om het hierover te hebben.

Gast

#413 Re:

2012-12-19 14:52

#17: Rani -

Juist, Rani!


Gast

#414 Re: Het is in culturele kringen taboe ... waarover het wellicht gaat.

2012-12-19 14:53


Gast

#415 Re: Re: n,

2012-12-19 14:55

#402: Ivo - Re: n,

Inderdaad: ook de sociale contacten zijn erg belangrijk, zeker nu de kinderen hun 'vriendjes' vaak zoeken en de 'contacten' onderhouden via sociale media!

koen

#416 Dat uitgerekend een socialist het DKO minder sociaal en minder democratisch wil maken.

2012-12-20 09:21

Dat uitgerekend een socialist het DKO minder sociaal en minder democratisch wil maken.

Gast

#417

2012-12-20 09:24

Niet akkoord met verdubbeling inschrijvingsgeld!!!!!

Gast

#418

2012-12-20 09:24

Niet akkoord met verdubbeling inschrijvingsgeld!!!

Gast

#419 verdoken ontslagen

2012-12-20 09:25

Er was belooft dat er bij de besparingen geen jobs zouden sneuvelen.
Iedereen weet echter zeer goed wat de gevolgen van dit voorstel zouden zijn.
Ik kan hier alleen maar verdoken ontslagen in zien.

Dit bericht is verwijderd door de schrijver ervan (Toon details)

2012-12-20 09:36



Gast

#421 Stem de volgende keer allemaal voor de NVA want de socialisten vinden kunst en cultuur

2012-12-20 09:39

Laat ons de volgende keer allemaal voor de NVA stemmen. Het maakt toch geen enkel verschil want de socialisten vinden kunst en cultuur blijkbaar al even onbelangrijk.



Gast

#422 Re: Stem de volgende keer allemaal voor de NVA want de socialisten vinden kunst en cultuur

2012-12-20 09:48

#421: - Stem de volgende keer allemaal voor de NVA want de socialisten vinden kunst en cultuur

Dit is inderdaad een voorstel die je eerder van de NVA zou verwachten

Hetzelfde geld voor het voorstel tot loonmateging voor de leerkrachten van het DKO door dezelfde minister.

Na het DKO is het gewone onderwijs aan de beurt...

bart moeyaert

#423

2012-12-20 10:03

We zitten in een periode waarin onze maatschappij een economisch-financiële crisis ondergaat. Creatievelingen hebben we meer dan ooit nodig. Laat het DKO aub toegankelijk voor iedereen. We zullen er allemaal wel bij varen.

Gast

#424 Bericht aan alle leerkrachten en leerlingen van het DKO

2012-12-20 10:15

Richt uw eigen partij op want als we al niet meer op de socialisten kunnen rekenen dan kunnen we alleen maar wachten op de bulldozers van de NVA die viervaksbanen en megaparkings komen aanleggen.



een beginner

#425

2012-12-20 15:38

1 uur praktijkles waarvan er reeds 10 minuten verloren gaat om zich te installeren en nog eens 10 a 15 minuten nodig voor het reinigen van het materiaal en alles op orde te zetten.
De meester kan dan 2 minuutjes individuele begeleiding geven ; goed gezien mijnheer de Minister