Red de peuterspeelzalen in Heemstede!

Neem contact op met de schrijver van de petitie

Dit discussie-onderwerp is automatisch gecreëerd voor petitie Red de peuterspeelzalen in Heemstede!.


Gast

#1

2012-11-01 09:51

Het is zo goed voor de ontwikkeling van jonge kinderen. Het bereidt ze voor op de kleuterklas en draagt bij aan de sociale vaardigheden. Help Heemstede de peuterspeelzalen behouden!!!

Gast

#2 Onderzoek

2012-11-01 10:49

Een onderzoek van het Kohnstamminstituut waaruit blijkt hoe waardevol peuterspeelzalen zijn voor de ontwikkeling van jonge kinderen, dit staat in een presentatie van Annemiek Veen op de site http://www.kohnstamminstituut.uva.nl/
Hermi Hagendijk
De auteur van deze petitie

#3 Nicolaas Beets Week bericht

2012-11-02 16:49

Petitie voor het behoud van de peuterspeelzalen in Heemstede Heemstede heeft vier peuterspeelzalen. Deze peuterspeelzalen worden bekostigd door een variabele eigen bijdrage van ouders, maar ook door een gemeentelijke subsidie. De gemeente is nu voornemens 50.000 euro per jaar op de Heemsteedse peuterspeelzalen te bezuinigen. Hermi Burlage-Hagendijk (ouder van 2 van onze leerlingen) is een petitie gestart om deze bezuiniging tegen te gaan. Ook wij vinden het belangrijk dat peuterspeelzalen voor velen toegankelijk blijven. Daarom steunen wij graag deze actie door u hiervan op de hoogte te stellen.
Meer over deze geplande bezuiniging en het eventueel tekenen van de petitie kunt u *hier* vinden. De petitie tekenen kan tot uiterlijk dinsdag 6 november.

Gast

#4

2012-11-03 14:15

Jammer dat dit nodig is
Leidsterteam peuterspeelzalen 't Meerlnest

#5 Reactie van leidsterteam 't Meerlnest

2012-11-05 10:22

Dank jullie wel voor het tekenen van de petitie. Wij voelen ons hier erg door gesteund. In een brief aan de gemeenteraadsleden hebben wij het belang van peuterspeelzaalwerk nogmaals onder de aandacht gebracht.

Geachte gemeenteraadsleden,

Wij zijn erg geschrokken van de geplande extra bezuinigingen op de peuterspeelzalen in Heemstede. Gaat dit betekenen dat er straks ontslagen gaan vallen onder de leidsters? Kan er straks een grote groep peuters vanwege de hoge kosten geen peuterspeelzaal meer bezoeken? Via deze brief willen wij u attenderen op de gevolgen van de extra bezuinigingen op de peuterspeelzalen in Heemstede.


Investeren in peuterspeelzaalwerk levert de maatschappij toegevoegde waarde op. Mede door de Wet Oke is de professionaliteit in de peuterspeelzalen alleen maar groter geworden. Dit is van onschatbare waarde, omdat peuterspeelzalen een belangrijke rol hebben in het preventieve jeugdbeleid waar de gemeente zich nu zo voor inzet. Peuterspeelzalen zijn een belangrijke schakel in vroeg-signalering van gedrags- en taalachterstanden. Leidsters zijn in staat deze ouders advies en opvoedondersteuning te geven of door te verwijzen, zodat voorkomen wordt dat kinderen in de dure jeugdzorg terechtkomen of op school dure extra hulp moeten krijgen. Dit willen we juist uitbouwen, maar door de extra bezuinigingen dreigt dit nu verloren te gaan. Als we niet oppassen breken we iets heel moois af.
De overgang van peuterspeelzaal naar de basisschool is een belangrijke stap. Er wordt van de kleuters van nu in groep 1 al zoveel verwacht. Op de peuterspeelzaal bieden we daarom ons programma zo aan dat alle ontwikkelingsaspecten aan de orde komen, die ze straks zo heel hard nodig hebben om niet achterop te raken. De peuterspeelzaal is allang niet meer “alleen maar spelen”.


Elke dag zijn wij bezig met taalbegrippen, woordenschatuitbreiding, getalbegrippen, tijdsbesef, ruimtelijk inzicht en zelfs voorbereidend schrijven. Bij ons leren kinderen al vaardigheden, activiteiten en materialen kennen waarvan in groep 1 verwacht wordt dat ze deze al kunnen toepassen. Dit zijn vaardigheden zoals: naar elkaar kunnen luisteren, in een kring blijven zitten, leren delen, leren omgaan met elkaar, afscheid nemen, enz. maar ook omgaan met schaar, potlood, kwast en andere fijne motorische vaardigheden. Zo werken wij met dagritme kaarten waar basisscholen ook meewerken. Allemaal om onze 4 jarige peuters de stap naar de basisschool goed te laten verlopen.


Het is zo cruciaal om te zorgen voor een goede doorgaande ontwikkelingslijn. En zelfs als blijkt dat een peuter deze stap nog niet kan maken, bieden wij de kans, evt. in overleg met JGZ of OCK Spalier, ouders en basisschool, om het kind langer bij ons voor te bereiden op groep 1. De peuterspeelzaal is een onmisbaar voortraject van de basisschool en we zien ons graag nauw samenwerken met de basisscholen. Peuterspeelzalen stimuleren de brede ontwikkeling van peuters. Zowel op cognitief vlak als op sociaal-emotioneel en motorisch/lichamelijk gebied, terwijl kinderdagverblijven zich vooral richten op de opvang en zorg. Maar zelfs hier kunnen steeds minder peuters terecht i.v.m. de hoge kostenstijgingen in de kinderopvang.


Door de extra bezuiniging van 50.000 euro blijft er nagenoeg geen subsidie meer over voor het peuterspeelzaalwerk in Heemstede en moeten de ouderbijdragen zo ontzettend fors omhoog dat veel ouders zullen besluiten hun kind van de peuterspeelzaal af te halen. Deze peuters krijgen daardoor niet de kans om zich goed voor te bereiden op de basisschool. Dit is toch iets waar ieder kind recht op heeft en niet alleen onze rijkste Heemsteedse peuters.


Wij vinden dit echt een ernstige zaak! Wij hopen dat mede dankzij deze noodkreet en gesteund door de petitie die de ouders hebben gestart en getekend, u begrijpt dat er op de peuterspeelzalen in Heemstede niet extra bezuinigd mag en kan worden. Gebeurt dit toch dan betekent dit het einde voor de peuterspeelzalen en zullen de leidsters hun baan verliezen.
Wij hopen op uw stem tegen de extra bezuinigingen.

Hoogachtend,
De leidsters van peuterspeelzaal ‘t Meerlnest