Behoud de recreatiesteiger op Borneo-eiland

Neem contact op met de schrijver van de petitie

Uitspraak Raad van State uitgesteld tot 1 maart 2024

2023-12-10 09:14:59

Beste buren, 

De gemeente is in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak van de bestuursrechter (september) en de zaak is vorige week voorgelegd aan de Raad van State.
Een jurist van de gemeente Amsterdam laat het volgende weten:

Tijdens de zitting is besloten om de uitspraak aan te houden tot 1 maart 2024 om stadsdeel en klager de gelegenheid te geven er onderling alsnog uit te komen. Mocht dat niet lukken voor 1 maart, dan zal de Raad van State alsnog een uitspraak doen over het verzoek om een voorlopige voorziening (Het opschorten van de uitspraak van de rechtbank). Een datum voor het hoger beroep is nog niet bekend.   

Wat de gemeente precies gaat doen tussen nu en 1 maart weten we niet. Als we hier meer over horen, zullen we je een bericht sturen. 
De gele ballenlijn gaat wel binnenkort het water uit. Maar 'binnenkort' is een vaag begrip, dus of dat dit jaar nog zal lukken weet niemand. Laten we optimistisch blijven en vooral: blijven zwemmen.

Hartelijke groet, 

Zwemmers van Borneo.


Zwemmers van Borneo

Gemeente gaat in hoger beroep

2023-11-18 07:20:10

Beste buren, 

We kregen afgelopen week onderstaand bericht van de gemeente over de steiger:

Ik had tijdens ons telefoongesprek toegezegd je te informeren op het moment dat er ontwikkelingen zijn rondom de recreatiesteiger aan de Borneokade.Zoals ik tijdens ons telefoongesprek al had benoemd hebben we als gemeente de afgelopen periode de uitspraak van de rechtbank (online te raadplegen via: https://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBAMS:2023:6152) bestudeerd. De uitkomst daarvan is dat wij hebben besloten om tegen deze uitspraak in hoger beroep te gaan bij de Raad van State. Dat hoger beroep hebben wij inmiddels ingediend. Dat betekent dat de Raad van State nu aan zet is en wij als gemeente in afwachting zijn van hun reactie.Wij hebben daarbij ook een voorlopige voorziening ingediend om de uitspraak van de rechtbank op te schorten tot de Raad van State uitspraak doet. De voorlopige voorziening heeft tot doel dat wij de nieuwe besluiten die de rechtbank in de uitspraak vraagt niet hoeven te nemen. Daarnaast over de ballenlijn. Ik ben daar nog mee bezig en verwacht daar op korte termijn meer informatie over te hebben. Als ik die heb, dan  laat ik dat weten.

Wanneer de Raad van State uitspraak doet en of dit ook weer een zitting waar buren bij aanwezig kunnen zijn, weten we nog niet. Uiteraard krijg je van ons weer een bericht als hierover iets te melden is.

Groeten namens de zwemmers van Borneo


Zwemmers van Borneo

Hoe verder na de uitspraak van de rechter?

2023-10-17 17:35:40

https://uitspraken.rechtspraak.nl/#!/details?id=ECLI:NL:RBAMS:2023:6152

Dag buren, met de link hierboven vind je een samenvatting van de uitspraak over de Borneosteiger.
AT5 heeft er laatst ook al over geschreven.

https://www.at5.nl/artikelen/222826/rechtbank-gemeente-moet-steiger-bij-borneokade-opnieuw-beoordelen

Vandaag met Irene Moes van de gemeente Amsterdam gesproken. De gemeente is nog in beraad: binnen zes weken in hoger beroep gaan of ingaan op het verzoek van de rechter.
Als er meer bekend is, zullen we dat nog laten weten via deze site.
Heel jammer dat het nog steeds een juridisch gesteggel blijft en het einde nog niet in zicht is. 
De gemeente is nu aan zet. Er is wat ons betreft meer overtuigingskracht en dossierkennis nodig dan tijdens de rechtszitting werd getoond om dit tot een goed einde te brengen. 
Op naar een goede afloop! 

groeten,

van de zwemmers van Borneo


Zwemmers van Borneo

Hoe ging het er vrijdag aan toe in de rechtbank?

2023-09-10 16:24:21
Dag buren, 

Vrijdag was het een lange zit in de rechtbank. At5 deed verslag, het nieuwsitem is terug te kijken op de website van de zender. Over zes weken, uiterlijk 20 oktober doet de rechter een uitspraak.



Het is niet eenvoudig. De bewoners van de Feja zijn de herrie vanaf het water en de steiger zat. Het is de laatste jaren een stuk drukker, de zomers zijn warmer, meer mensen weten de plek te vinden en ook ’s avonds en soms ‘s nachts hebben zij last van lawaai. 
De gemeente zal duidelijk(er) moeten maken of dit wel is toegestaan met alle wetten en regels die er zijn over geluidsnormen en recreatie. Ook blijft het onduidelijk of zwemmen in open water hier nu wel of niet is toegestaan. Een groot deel van de zitting ging over deze wetten en regels die in de loop der jaren ook weer zijn veranderd. Het ging over verkeersbesluiten, aanmeervergunningen en geluidsnormen. Ook gesteggel over de ballenlijn en of dit nu wel echt de bedoeling was op deze plek.



De bewoners van de Feja houden zich voorlopig nog vast aan de wet en regelgeving om de gemeente zover te krijgen maatregelen te treffen tegen de ervaren overlast. Overigens verrasten zij ons met de uitspraak dat wat hen betreft de steiger niet weg hoeft en zwemmen voor de buurt mogelijk moet blijven. Al met een al een complexe zaak en lastig samen te vatten in een kort bericht. Het ging soms onze pet ook te boven, met de letterlijke wetteksten en de interpretatie en toepassing ervan. De jurist van de gemeente moest flink aan de bak en kreeg nog wel wat huiswerk mee. En intussen zijn er nog steeds gesprekken over een alternatieve ligplaats voor het schip.

Vanuit de buurt hebben we de rechter en de gemeente laten weten dat de steiger van grote waarde is voor de buurt. De opmerkingen in de petitie laten dit goed zien. We waren met ongeveer tien buren aanwezig en de rechter heeft dat volgens ons goed opgemerkt. Hopelijk weegt dat mee in de uitspraak. 

We hopen dat de rechter de gemeente zal verplichten meer te investeren in het vinden van oplossingen samen met de buurt, gesteund door handhaving op drukke zomerse dagen. We hebben ook gezegd dat we meer plekken in de buurt willen om in het open water te zwemmen. Dan neemt de druk op deze steiger wat af. 



Als de uitspraak bekend is, krijg je van ons weer een bericht.




Zwemmers van Borneo

Bevestigd door de rechtbank: vrijdag een nieuwe zitting

2023-09-05 20:01:25

Hi buren,

Inmiddels is het 100 procent zeker: vrijdagochtend 10.00 uur is er een zitting. Publiek is welkom op de publieke tribune. 
Adres is Parnassusweg 280.
Als je iets wilt zeggen, meld je dan vooraf per mail bij mevrouw Josine Krikke (J.Krikke@rechtspraak.nl). Ter plekke, tijdens de zitting bepaalt de rechter of je als belanghebbende het woord mag voeren.
Als je niets wilt zeggen maar wél wilt laten zien dat de uitspraak belangrijk voor je is, dan kun je zonder aanmelding vooraf, bij de zitting aanwezig zijn. 
Vergeet je identiteitsbewijs niet mee te nemen. 

Tot vrijdag! ;)

 

 

 

 


Zwemmers van Borneo

Zitting vrijdagochtend 8 september

2023-09-04 21:17:22

Beste buren/ondertekenaars van de petitie, 

Via de gemeente hoorden wij dat er toch opnieuw een zitting is in de rechtbank, aanstaande vrijdag om 10.00 uur. 
Welke plannen er lagen om het schip te verplaatsen en waarom dit niet doorgaat, weten we niet. 
De rechtbank heeft ons nog niet geïnformeerd over de zitting, maar hopelijk krijgen we morgen meer informatie over de precieze tijd en plaats. 

We sturen jullie alvast een bericht met de oproep om - als het even kan - op de publieke tribune aanwezig te zijn. Op die manier kunnen we laten zien én vertellen dat de steiger en het zwemwater voor de buurt een belangrijke plek is. We willen niet dat één klagende bewoner met een juridische achtergrond en jarenlange ervaring in het aanspannen van rechtszaken om op te komen voor het eigen belang, zoveel invloed krijgt op het woonplezier van velen. 

Hopelijk tot vrijdag!

 

 


Zwemmers van Borneo

Geen zitting vandaag

2023-07-24 19:55:50

Beste ondertekenaar van de petitie,

De zitting over de Borneosteiger ging vandaag niet door. De gemeente en de bewoners van de Feja zijn met elkaar in gesprek over het verplaatsen van het schip. Wij houden hierover contact met de gemeente en informeren je als er nieuws te melden is.

Groet namens de zwemmers van Borneo.


Zwemmers van Borneo

Voortzetting zitting

2023-07-09 18:26:27

Beste ondertekenaars van de petitie, 

Op maandag 24 juli om 10.30 uur is er een zitting in de rechtbank over de Borneosteiger. De ruim 540 handtekeningen met mooie quotes hebben we naar de gemeente Amsterdam en de rechtbank gestuurd. 

Bedankt voor je support!

 


Zwemmers van Borneo



Deel deze petitie

Help deze petitie om meer handtekeningen te krijgen.

Hoe een petitie promoten?

  • Deel de petitie op uw Facebook-muur en in groepen die verband houden met het onderwerp van uw petitie.
  • Neem contact op met uw vrienden
    1. Schrijf een bericht waarin u uitlegt waarom u deze petitie hebt ondertekend, aangezien mensen eerder geneigd zijn om te ondertekenen als ze begrijpen hoe belangrijk dit onderwerp is.
    2. Kopieer en plak het webadres van de petitie in uw bericht.
    3. Stuur het bericht via e-mail, sms, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram en LinkedIn.



Betaald Adverteren

We zullen deze petitie adverteren bij 3000 mensen.

Leer meer...