Zorgverzekeraars discrimineren mensen met ADHD

Neem contact op met de schrijver van het verzoekschrift

Media-aandacht voor onze petitie!

2017-11-30 15:38:46

De petitie is vandaag door de media opgepakt. Lees hier het artikel. Willen jullie de petitie verder blijven delen? We hebben heel veel handtekeningen nodig om dingen voor elkaar te krijgen! 

s


Suzan Otten-Pablos en Julie Houben

PERSBERICHT

2017-11-21 15:57:44

In 2016 werd aan eigen bijdragen voor alle medicijnen in Nederland in totaal 39 miljoen betaald. Mensen met ADHD namen hiervan volgens de Stichting Farmaceutische Kengetallen 22,4 miljoen voor hun rekening. ADHD-medicatie gebruikers draaiden dus op voor 57,4% van alle eigen bijdragen. Is het redelijk dat max 5% van de bevolking bijna 60% van de kosten van alle eigen bijdragen moet dragen? Is dit niet gewoon discriminatie?

ADHD-boete
Vanaf 2018 wordt het nog schrijnender. Verzekeraars vergoeden nog maar een schijntje van de kosten van ADHD-medicatie in hun aanvullende pakketten. Terwijl de vergoedingen voor overige geneesmiddelen binnen dezelfde pakketten soms wel tot € 1000,- oplopen. Waarom deze ADHD-boete? In veel gevallen betekent dit een verlaging van 80 procent! “Glashelder” staat er bij een verzekeraar ook nog bij!

Regeerakkoord 2019: ook als je ADHD hebt betaal je maximaal € 250,- aan eigen bijdragen
Waarom doen zorgverzekeraars dit zo massaal en uniform na jarenlang hogere bedragen te hebben vergoed in de aanvullende pakketten? Het heeft wellicht te maken met het regeerakkoord, waarin staat: “De bijbetalingen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem worden voor deze kabinetsperiode in 2019 gemaximeerd op 250 euro per jaar per verzekerde”. De overheid zegt dus: óók mensen met ADHD moeten niet meer dan € 250,- zelf bijdragen voor hun medicatie. Helaas worden ze in 2018 nog even flink gepakt door de zorgverzekeraars.

ADHD is goed te behandelen
Veel mensen met ADHD hebben baat bij medicatie. De kortwerkende medicijnen zijn goedkoop en worden vergoed in het basispakket, de moderne langwerkende niet. Langwerkende pillen hebben volgens de Richtlijn ADHD bij volwassenen, maar ook bij kinderen, de voorkeur: geen problemen met doseringen vergeten en tussentijdse toename van klachten, of kans op misbruik.

Risico’s van onbehandelde ADHD
Als de kosten te hoog worden, stoppen mensen noodgedwongen met hun medicatie. Dit is niet alleen een slag voor de kwaliteit van leven van mensen met ADHD, maar ook voor de maatschappij die de kosten van onbehandelde ADHD op haar bordje krijgt. Onbehandelde ADHD hangt namelijk samen met 4x zoveel auto-ongelukken, en 2x zoveel kans op jong overlijden vergeleken met mensen zonder ADHD. Met een verhoogde kans op depressie, suïcide, verslaving en criminaliteit. Grootschalig onderzoek uit Zweden laat bovendien zien dat de kans op mortaliteit en andere risico's met 30-40% afneemt als ADHD adequaat wordt behandeld met medicatie.

Rekening komt later
Dus zorgverzekeraars, is het wel zo slim om de meest effectieve behandeling voor ADHD buiten bereik te brengen van mensen met dergelijke grote risico’s? Een behandeling die de risico’s aanzienlijk reduceert. Door dit beleid komt de rekening toch, alleen wat later. En die zal vermoedelijk veel hoger uitvallen dan de kosten van de langwerkende medicatie voor ADHD.

NB: uiteraard zijn er ook veel mensen met ADHD die prima functioneren zonder medicatie.

Petitie
Suzan Otten-Pablos is samen Julie Houben (Impuls & Woortblind) een petitie gestart, namens de mensen met ADHD die medicatie moeten gebruiken. Om hun protest te laten horen tegen deze voorgenomen maatregel. Stichting ADHD Netwerk, Dure Dex en Stichting SUZAN!¡ steunen het initiatief. Wij laten ons niet langer in een hoek duwen en staan op tegen discriminatie van mensen met ADHD!

Link naar de petitie: https://www.petities24.com/zorgverzekeraars_discrimineren_mensen_met_adhd

Wie heeft bepaald dat mensen met ADHD op deze wijze uitgesloten en gediscrimineerd mogen worden? En wie laat dit toe?

De organisaties van en voor mensen met ADHD beraden zich inmiddels op juridische stappen.

-------------

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

1. Julie Houben, Impuls & Woortblind, 06-22820759, julie.houben@impulsenwoortblind.nl
2. Suzan Otten-Pablos, 06-31957340
3. Secretariaat Impuls & Woortblind, 033-2473484, info@impulsenwoortblind.nl


Suzan Otten-Pablos en Julie HoubenDeel deze petitie

Help deze petitie meer handtekeningen te krijgen.

Betaald Adverteren

We zullen deze petitie adverteren aan 3000 mensen.

Leer meer...