Gezonde ouderen willen geen hulp bij zelfdoding. Het wetsvoorstel ‘waardig levenseinde’ mag niet worden aangenomen.

Een individuele voormalig Tweede Kamerlid diende in 2020 het wetsvoorstel 'Toetsing hulp bij zelfdoding van ouderen op verzoek' in (in de volksmond de wet 'waardig levenseinde' of 'voltooid leven'). Het voorstel is om gezonde ouderen van 75 jaar en ouder op hun eigen verzoek hulp bij zelfdoding te geven. Dit wetsvoorstel mag nooit worden aangenomen omdat:

- Er geen gezonde ouderen zijn die hulp bij zelfdoding willen (volgens recent wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit voor Humanistiek : Van Wijngaarden e.a. 2020,2021). Zie: https://www.zonmw.nl/fileadmin/zonmw/documenten/Ouderen/Voltooid_Leven/Voltooid_Leven_Infographic_en_Samenvatting.pdf

- Er uit hetzelfde onderzoek blijkt dat er wel gezonde mensen zijn die een vroegtijdige dood overwegen omdat zij in armoede en in sociale isolatie leven waardoor zij geen uitweg meer zien, daar de hele dag over piekeren en zich schamen voor hun situatie. Zij zouden (meer professionele) hulp moeten krijgen om uit hun uitzichtloze situatie te komen. Deze mensen zeggen dat ze beter dood kunnen zijn maar wensen eigenlijk een beter leven.

- Er mensen zijn die 'voor de zekerheid' de mogelijkheid van hulp bij zelfdoding willen hebben wanneer zij in een situatie van pijn en lijden terecht dreigen te komen. Deze mensen kunnen een beroep doen op de huidige euthanasiewet. Ook wanneer zij dementerend zijn of een opeenstapeling van lichamelijke of psychische klachten krijgen (waaronder eenzaamheid en de zin van hun eigen leven niet meer inzien). 

- Het wetsvoorstel geen inhoudelijke toetsing door een arts behoeft en dus niet is vast te stellen of de oudere met een doodswens mogelijk een (lichte) depressie heeft die behandeld kan worden waardoor diegene weer wil doorleven.

- Familie of vrienden niet hoeven te worden geïnformeerd over de doodswens van de oudere volgens het wetsvoorstel waardoor misbruik van de wet niet kan worden voorkomen. Er zijn immers mensen/ouderen die niet voor zichzelf kunnen zorgen of opkomen, onvoldoende zelfredzaam zijn en niet weten wat zelfbeschikking inhoudt. Zij laten zich beïnvloeden door de mening van anderen en voelen zich overbodig in de samenleving zodat zij zouden kunnen instemmen met een verzoek tot hulp bij zelfdoding dat eigenlijk door een ander is geïnitieerd. 

- (Onwetende) kinderen, kleinkinderen, partners en goede vrienden in rouw achterblijven en zich schuldig kunnen voelen dat zij de doodswens van de oudere niet hebben onderkend. 

- We niet naar een samenleving moeten willen gaan waarin we gezonde ouderen wettelijk anders behandelen dan gezonde jongere mensen. (Het mag niet normaal worden dat je rond je pensioen de vraag krijgt: 'Zeg, wanneer laat jij er een einde aan maken?')

- Onze samenleving moet wel inzetten op het stimuleren van een zo gezond mogelijk en zinvol leven voor ouderen. De overheid neemt daartoe sinds 2020 beleidsinitiatieven die uitbreiding in de praktijk behoeven. 

 

Onderteken deze petitie

Door te ondertekenen, machtig ik Anne Gouweloos om de informatie die ik op dit formulier verstrek, over te dragen aan degenen die macht hebben over deze kwestie.

We zullen uw e-mailadres niet openbaar online weergeven.

We zullen uw e-mailadres niet openbaar online weergeven.







Betaald Adverteren

We zullen deze petitie adverteren bij 3000 mensen.

Leer meer...