ezels-oost-vlaanderen

Graag wil ik een casus met u delen over dierenwelzijn in Oost-Vlaanderen. Een groep van 40 ezels staan verdeeld over enkele weiden, en behoren toe aan 1 eigenaar. De hoeven zijn zoals u ziet niet zoals het hoort, te lang, krom. Maar volgens de behandelende dierenarts loopt half ezel-Vlaanderen met zo’n hoeven, dus dit kan geen kwaad voor ezels. En de dierenartsinspectie van deze regio reageert niet.

Er lopen verschillende merries en hengsten door elkaar in de weide, op 23 ezels tellen we 5 veulens van jonger dan 1 jaar. Maar volgens de behandelende dierenarts wordt er niet zoveel gekweekt (12 veulens per jaar !!!) en is er geen inteelt, want enkel de merries zijn familie van elkaar. En wat dan met al de hengsten die geboren worden, en die er ook mee tussen lopen ??? allemaal geen familie ??? En de dierenartsinspectie van deze regio vindt dit geen probleem.

Er lopen magere dieren tussen, waarvan ik de ribben kon voelen. Maar volgens de behandelende dierenarts is dit een speciale magere soort waarvan de naam hem ontsnapte. Ontworming is 1x/jaar, maar wormonderzoek wordt volgens hem hier in België niet gedaan. En de dierenartsinspectie van deze regio heeft hier ook geen vragen bij.

Af en toe zijn er zieke dieren, die er suf bijstaan, en die volgens voorbijgangers niet willen eten. Maar volgens de behandelende dierenarts zijn ze allemaal kerngezond, vallen er niet veel "dooien", en eten ze allemaal goed, hij heeft ze nog niet kunnen onderzoeken want ze zijn niet te pakken. Enkel door de eigenaar zelf, maar waarom die dan niet helpt bij het vangen van de dieren is mij niet bekend. En de dierenartsinspectie van deze regio kan hier blijkbaar ook niet veel aan doen.

5 jaar geleden heeft men al getracht deze dieren te vangen, maar dit is niet gelukt omdat de omheining niet zo veilig was (prikkeldraad en de dieren proberen erover te springen.

De helft van de dieren staat zonder afdak, terwijl goed gekend is dat de vacht van een ezel niet bestand is tegen vocht/regen. De dieren “verdwijnen” wel, want 5 jaar geleden ging het over 40 ezels, en nu gaat het nog steeds over 40 ezels, terwijl ze “niet zo heel hard kweken, en er niet veel "dooien" vallen” maar toch zo’n 12 veulens per jaar voortbrengen volgens de behandelende dierenarts. Dus mogelijks worden ze verkocht. Mij niet gelaten, maar zijn ze dan gechipt en in orde met de papieren … ??? want dit is onder andere dan weer de grote kost voor de asielen, die deze dieren dan weer na enkele jaren moeten opvangen (60% wat bij ons binnenkomt is NIET gechipt, en toch ooit “gekocht” geweest). Maar dit is niet geweten want dit is een probleem voor “een andere afdeling”…

Op de vraag hoelang ik nog moet geduld hebben krijg ik het antwoord “ze” zijn ermee bezig, maar dit kan nog maanden duren … (5 jaar-want zolang is het al bezig- en x maanden dus …) Graag wil ik een professionele, medisch en qua dierenwelzijn verantwoorde uitleg over de problemen met de ezels in deze casus. Een antwoord waarmee we in eerste instantie deze ezels kunnen helpen, maar ook een antwoord waarmee we naar de buitenwereld (we werken samen met de Ezelshoeve uit Nederland en met The Donkey Sanctuary in Engeland) geen mal figuur slaan over onze kennis, onze geneeskundige know how, en ons dierenwelzijnsbeleid en ons concreet ingrijpen hier in Vlaanderen.

Wilt u deze vragen kracht bijzetten, vindt u dit ook, dan zijn we blij als u deze petitie wilt onderteken. Hiermee kunnen we dan bij minister Weyts van dierenwelzijn Vlaanderen een woordje en daden van uitleg gaan vragen. Met dank voor uw tijd, alles om deze ezels, en ook vele andere dieren te helpen.

Getekend Anegria vzw ezelopvangcentrum Sint-Gillis-Waas