Stop de straatraces op het PRISMA bedrijvenpark Bleiswijk

Neem contact op met de schrijver van de petitie

UITNODIGING informatieavond aanpak straatraces gem. Lansingerland - Zoetermeer / OM / Politie

2023-10-21 10:06:58

Onderstaande brief deel ik op verzoek van de organisatoren van de informatie bijeenkomst met u als ondertekenaar van de petitie. Om de voortdurende urgentie van aanpak van het probleem duidelijk te maken zou het (helaas) 'mooi' zijn als er zoveel mogelijk aanwezigen op de informatieavond aanwezig zouden zijn! Komt u ook? 

 

Aan Ondernemers en bewoners Prismaterrein en omgeving

Van Gemeente Lansingerland
Onderwerp Informatieavond overlast straatracen Prisma bedrijventerrein
Datum 20 oktober 2023
Ons kenmerk U23.04934

Geachte heer, mevrouw,

Er wordt door omwonenden en ondernemers veel overlast ervaren door op en rondom het Prisma
bedrijvenpark in Bleiswijk. Wij begrijpen de onrust en hinder die hierdoor ontstaat. Graag informeren wij u
over wat de gemeenten Lansingerland en Zoetermeer doen om het probleem aan te pakken. Daarom
nodigen wij u op 1 november uit voor een informatiebijeenkomst. Wij gaan dan ook in op welke rol de
Politie en het Openbaar Ministerie (OM) hierbij speelt.

Informatiebijeenkomst

Tijdens de informatiebijeenkomst informeren de burgemeesters van Lansingerland en Zoetermeer u over de
aanpak van de gemeenten. Daarnaast vertellen de gebiedsofficier van het OM en een vertegenwoordiging
van de Politie Rotterdam district Noord over hun rol en mogelijkheden in de aanpak van de overlast. Tot slot
is er gelegenheid om vragen te stellen.

Datum, tijd & locatie

U bent van harte welkom op de informatiebijeenkomst in het gemeentehuis van Lansingerland.

Datum: Woensdag 1 november 2023
Tijd: 19:30 tot 21:00 uur
Locatie: Gemeente Lansingerland – Tobias Asserlaan 1 Bergschenhoek

Verzoek

Om te weten hoeveel mensen aanwezig zijn, zouden wij het waarderen als u zich aanmeld voor de
bijeenkomst door het sturen van een email naar: veiligheid@lansingerland.nl

Vragen?

Heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact op met een van onze veiligheidsadviseurs. Zij zijn bereikbaar
via het algemene telefoonnummer 010 800 4000 of per e-mail via veiligheid@lansingerland.nl .
Wij hopen u te ontmoeten bij de informatiebijeenkomst op 1 november!

Met een vriendelijke groet,
gemeente Lansingerland

drs. Pieter van de Stadt
burgemeester

Contactgegevens Agnes van Wijngaarden
Team Veiligheid en APV
Domein Samenleving
Email info@lansingerland.nl
Telefoon 14 010
Postbus 1
2650 AA Lansingerland
www.lansingerland.nl


Tom

Nieuwe video straatraces 9 juli 2023

2023-08-30 16:56:32


Tom

Video straatraces oktober 2022 nu met beeld

2023-08-30 16:55:25


Tom

artikel Algemeen Dagblad, video met beelden en toch de politieke wil iets aan het probleem te gaan doen!

2023-08-30 07:16:06

De afgelopen weken is er niet stil gezeten. Verslaggever Rémon van Zuijlen van het Algemeen Dagblad heeft wederom een artikel in het AD gepubliceerd. Door zijn vragen bij de politie, de gemeente en de politiek is er nu duidelijk dat er kennelijk toch sprake is van enige beweging;

"Volgens de politie Rijnmond werkt ze bij de aanpak van de races samen met de verkeerspolitie en de eenheid Den Haag. Er wordt extra gesurveilleerd en gereden op meldingen"

en;

"De gemeente werkt nu aan een voorstel voor ‘verkeerstechnische maatregelen’. ,,Die mogen niet belemmerend zijn voor het vrachtverkeer. Drempels over de hele breedte van de weg zijn daarom geen optie. Het kan dus geen standaard oplossing worden, we zoeken uit wat wél kan. Uiteindelijk neemt de gemeenteraad een besluit over de voorgestelde aanpassingen en het budget. Als die instemt, kunnen deze volgend jaar worden uitgevoerd"

bron: Algemeen Dagblad, hele artikel; https://www.ad.nl/zoetermeer/illegale-straatraces-rond-a12-houden-bewoners-al-jaren-wakker-klinkt-net-als-de-formule-1-naast-je-bed~a426d6b8/

Bij het artikel ook een korte video met beelden die ik beschikbaar heb gesteld. Ik zal de beelden van de races van 9 juli 2023 op korte termijn in een nieuwe video op youtube plaatsen waarbij ik naast de reeds geplaatste video met alleen het geluid, dezelfde video zal plaatsen met de beelden van de races van november 2022.

SmartSelect_20230830_091500_Samsung_Internet1.jpg

 


Tom

Toelichting politie inzet

2023-08-13 08:58:44

In veel berichten op dit forum lees ik (negatief) commentaar op de politie. Ik heb met meerdere politieagenten contact gehad over de straatraces en wil op deze plaats graag eea. toelichten;

De locatie van de straatraces maken de inzet en aanpak van het probleem door de politie complex. De Spectrumlaan op het Prismapark te Bleiswijk bevindt zich in de gemeente Lansingerland, grondgebied van de politie-eenheid Rotterdam.

Het dichtstbijzijnde politiebureau is in Berkel en Rodenrijs en dit team heeft in de nachtelijke uren kennelijk 1 politievoertuig rijden. De reisduur van het bureau naar de Spectrumlaan is volgens Google 14 á 15 minuten. De Spectrumlaan bevindt zich in het noordelijkste puntje van hun verantwoordelijkheidsgebied wat uiteraard niet ten goede komt aan de aanwezigheid en de aanrijtijd.

Veel overlast wordt ervaren door inwoners van Zoetermeer, grondgebied van de politie-eenheid Den Haag. Hoewel de politie in Zoetermeer in de nacht kennelijk 2 politievoertuigen heeft rondrijden en in de regel veel dichterbij zijn, mogen politie-eenheden behoudens noodzaak niet optreden buiten hun ‘eigen’ gebied.

Plat gezegd; voor een reanimatie dus wel, voor een overlastmelding dus niet.

Hier komt bij dat als de politie gebeld wordt de meldlocatie automatisch zal worden opgemaakt met meestal het adres van de beller die in Zoetermeer woont en dus komt de melding bij de ‘verkeerde’ politie-eenheid.

Van belang is dus direct de juiste locatie door te geven aan de politie: Spectrumlaan – Bleiswijk – thv nummer 5.

Het benoemen van de benaming Prismapark of de locatie Prismalaan kan ook tot verwarring leiden omdat er in Zoetermeer óók een Prismalaan is.

Bel in een zo vroeg mogelijk stadium, gelet op de verwerkingstijd van de melding, het aansturen van de politie-eenheid en de aanrijtijd van de politie-eenheid.

Mochten er nog vragen zijn, stuur mij dat even een bericht via dit forum.


Tom

update

2023-08-13 08:34:59

Afgelopen weken vonden de nachtelijke activiteiten op het Prismapark meer en meer plaats. Zo ook de afgelopen drie nachten! waarbij er telkens tussen 0100 en 0300 uur geracet werd. Opvallend is dat het 3x op rij om een kennelijk kleine groep auto's danwel om 2 motorrijders(donderdagnacht) ging. De overlast is er niet minder om.

Ik ben via petities.com gisteren en vandaag door 2 verschillende personen benaderd met de vraag om een update, wel bij deze;

Op woensdag 12 juli jl. ben ik aanwezig geweest bij een overleg van de belangenvereniging Kruisweg met de burgemeester van Lansingerland dhr. Pieter van de Stadt. Aan de burgemeester zijn de video opnames getoond van de straatraces op de Spectrumlaan van 15 oktober 2022 en 9 juli 2023 [ 50 motoren, 200-300 toeschouwers en 20 actief racende auto's]

De burgermeester toonde inzicht en bood een luisterend oor, maar schoof zoals verwacht direct de verantwoordelijkheid naar de politie. Die heeft volgens hem echter een capaciteitsprobleem en straatraces zijn geen prioriteit. Ik heb erop gewezen dat inzet van de politie slechts symptoombestrijding is en dat er een structurele oplossing voor het probleem is in de vorm van verkeersdrempels. Een oplossing die ook gedragen wordt door de bedrijven op het Prismapark. Volgens de burgemeester mogen er ingevolge de wegenwet op een 50 km/u weg géén verkeersdrempels geplaatst worden. Een zéér opmerkelijke uitspraak gelet op de vele reeds aanwezige verkeersdrempels op 50 km/u wegen en het voorschrift van afmetingen waaraan een drempel op een 50 km/u weg moet voldoen volgens de CROW. (Centrum voor Regelgeving en Onderzoek in de Grond-, Water- en Wegenbouw en de Verkeerstechniek) Kennelijk is er weinig tot geen bereidheid bij de gemeente Lansingerland om vanuit de gemeente het probleem structureel aan te pakken.

Hoe nu verder?

1) Allereerst zal er contact gezocht worden met de media om het probleem opnieuw onder de aandacht te krijgen. Mogelijk volgt er via dit forum een oproep aan jullie als ondertekenaars om in de media een reactie te geven. Wordt vervolgd.

2) De voorzitter van de belangenvereniging Kruisweg en ik zullen bij het eerstvolgende veiligheidsoverleg tussen de gemeente Lansingerland, de politie en het openbaar ministerie aansluiten om de problematiek toe te lichten.

3) Om dit probleem op de agenda te houden zijn meldingen nodig bij de politie of de gemeente. Schroom niet om 's nachts de politie te bellen via 0900-8844. Hoe meer meldingen de politie ontvangt hoe eerder er een voertuig naartoe wordt gestuurd. Mijn ervaring is dat zodra er 1 politievoertuig aankomt de activiteiten stoppen. Van belang is direct te bellen zodra de eerste auto's / motoren 's nachts hoorbaar zijn.

Ik zal de inzet van de politie hierna in een apart bericht toelichten.


Tom

Crash Porsche SUV

2022-11-06 14:56:28

Afgelopen nacht is er rond 00.14 uur een Porsche SUV gecrashed op de kruising van de Spectrumlaan met de Prismalaan-Oost.porsche.jpg

1121.png

Hopelijk gaat het goed met de inzittenden!

Ter verduidelijking, dit is aan het einde van de Spectrumlaan, de locatie waar ook zaterdagavond wederom geracet werd door meerdere voertuigen.

De sporen van de crash zijn bij daglicht goed zichtbaar. Het sporenbeeld is zeer duidelijk. De Porsche moet met hoge snelheid vanaf de Spectrumlaan de T kruising opgereden zijn om vervolgens schuin naar rechts op de trottoirbanden te klappen. Hierdoor zal de Porsche gelanceerd zijn op het fietspad ( er is zichtbare schade aan de trottoirbanden en het wegdek van het fietspad) om vervolgens te eindigen in de droge maar relatief diepe wadi tussen de Prismalaan-Oost en de Nieuwe Hoefweg, N209.

sporen.jpg

Dit roept onder andere de vraag op; hoe hard moet je rijden om deze bocht te missen maar ook; hoeveel geluk is hier verspeelt dat er kennelijk geen andere voertuigen of fietsers zijn geraakt.

Let wel; dit was vroeg in de zaterdagnacht. Op dit tijdstip is er nog steeds sprake van veel verkeer waaronder fietsers afkomstig van omliggende bedrijven.

Maandagochtend zal ik deze informatie opnieuw bij de gemeente Lansingerland onder de aandacht brengen.


Tom

geluidsopnamen straatrace 15 oktober 2022

2022-10-16 14:10:33

Gisteravond wederom een straatrace. Hiervan zijn geluidsopnamen gemaakt ter ondersteuning van het proces in de richting van de gemeente Lansingerland.

De opnamen zijn gepubliceerd op youtube en voor eenieder te beluisteren: https://youtu.be/79Vjqf_MVvw  

In september 2022 zou er voor de 2e keer een gesprek plaatsvinden met de gemeente Lansingerland. Tot op heden helaas geen concrete afspraken kunnen maken.

Wordt vervolgd.


Tom

straatraces hervat!

2022-06-11 00:30:00

Op 1 dag na, waren wij, omwonenden van het Prismapark te Bleiswijk, 4 maanden lang gevrijwaard van de overlast van de straatraces.

Zeer opmerkelijk dat er na de publicatie van de petitie en de media belangstelling, zo'n ruime periode er geen straatraces zijn geweest. 

Het georganiseerde karakter van de straatraces is door dit gegeven redelijkerwijs bevestigd.

Tientallen voertuigen en mogelijk meer dan 100 personen hielden zich deze nacht op op de Spectrumlaan en namen actief danwel passief deel aan de straatraces.

De politie eenheid Rotterdam heeft nav 1 of meerdere meldingen gereageerd door twee politie eenheden te sturen.

Bij aankomst van het 1e politievoertuig spatten de meeste aanwezigen weg van de Spectrumlaan al dan niet met gedoofde verlichting.

Ik heb zelf met de agenten ter plaatse gesproken en ook deze gaven aan dat er al maanden geen meldingen waren geweest.

Ondanks de aanwezigheid van deze twee politieeenheden op het Prismapark werd er toch nog door gereden en gedrift...

 

Vanuit de politiek en de gemeente Lansingerland is, zoals verwacht, helaas geen enkele reactie meer ontvangen.

 

Komende maandag zal ik opnieuw proberen de verantwoordelijke wethouder benaderen.

U wordt geinformeerd!

 

Vriendelijke groet, Tom


Tom

publicatie petitie en opvolging

2022-02-20 13:28:10

Beste ondertekenaars,

Het publiceren van de petitie in het streekblad van Zoetermeer heeft het aantal ondertekningen geboost!

Na een week staat de teller op 232 handtekeningen, een (helaas) mooi resultaat. Helaas omdat blijkt dat er dus honderden mensen overlast ervaren met

betrekking tot de straatraces.

Een kleine update mbt de ontwikkelingen van afgelopen week;

 

- De petitie is online en via huis aan huis bladen onder de aandacht gebracht.

- Er is contact met de belangengroep Kruisweg. Deze vertegenwoordigd 80 personen. Zij hebben goed contact met de gemeente Lansingerland.

- Er hebben 2 politieke partijen; VVD Lansingerland en Groen Links Zoetermeer gereageerd.

- Groen Links bevestigd de kennisname en benadrukt dat eea. zal worden gevolgd.

- De VVD wil meer informatie.

- Er is inmiddels ook contact gelegd met de gemeente Lansingerland. De verwachting is om binnen twee weken in overleg met elkaar te gaan.

 

Aanvullende informatie:

- Bij een schouw van het Prismapark, blijkt dat op de locatie waar de straatraces gestart worden op de Spectrumlaan, ter hoogte van nummer 7 - 9,

  er 2 afvalvangers zijn geplaatst. Uitgelopen zal worden wat hier de reden van is en of er op deze manier niet juist gefaciliteerd wordt.

 

- Nadere informatie geeft aan dat er tijdens de straatraces, door de deelnemers en mogelijk ook de toeschouwers, gegokt wordt voor cash geld over de

   uitkomst van de dragraces. Dit bied meer kansen voor de aanpak van deze races.

 

- Er zijn naast een enkele vervelende reactie ook meerder positieve steunbetuigingen ontvangen, het is lastig om iedereen persoonlijk te berichten, maar dank        

  hiervoor!

 

- Er is een tegenpetitie op petities.com aangemaakt: Maak van de Spectrumlaan op het industrieterrein Prisma een legale dragrace baan!

  Dit wordt gezien als een ludieke uiting van onvrede, de kans op realisatie is 0%. Daarnaast toont dit aan dat er inderdaad in kennelijk georganiseerd verband  

  geraced wordt.

 

wordt vervolgd.

 


Tom



Deel deze petitie

Help deze petitie om meer handtekeningen te krijgen.

Hoe een petitie promoten?

  • Deel de petitie op uw Facebook-muur en in groepen die verband houden met het onderwerp van uw petitie.
  • Neem contact op met uw vrienden
    1. Schrijf een bericht waarin u uitlegt waarom u deze petitie hebt ondertekend, aangezien mensen eerder geneigd zijn om te ondertekenen als ze begrijpen hoe belangrijk dit onderwerp is.
    2. Kopieer en plak het webadres van de petitie in uw bericht.
    3. Stuur het bericht via e-mail, sms, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram en LinkedIn.



Betaald Adverteren

We zullen deze petitie adverteren bij 3000 mensen.

Leer meer...