De Kinderboeken in de Bieb Oostzaan moeten blijven

Neem contact op met de schrijver van de petitie

De petitie is aangeboden aan B & W en gemeenteraad

2019-12-02 23:30:42

Het zit erop!

Op maandag 2 december hebben wij voorafgaand aan de raadsvergadering de petitie overhandigd. Voorafgaand aan de petitie hielden wij een korte toespraak.

Lees hier de tekst van de toespraak

Bij afwezigheid van de burgermeester heeft onze oudste zoon namens de jeugd uit Oostzaan en omgeving de petitie aangeboden aan wethouder Niels Bonenkamp van de VVD.

De petitiemap staat vol met jullie digitale handtekeningen en persoonlijke berichten. Zo ziet het er uit:

PetitieBoek2.jpg
Houd ook het Noord-Hollands dagblad in de gaten, wij verwachten daarin nog een artikeltje met foto van de overhandiging.

Hoe nu verder?

Vooralsnog lijken de raderen in werking gezet om de kinderboekencollectie uit de Oostzaanse bibliotheek te verwijderen, en scholen bereiden zich voor op de komst van hun deel van de collectie. Maar we hebben wel van een raadslid vernomen dat het besluit over de bibliotheek verbonden was aan de voorwaarde dat scholen de boeken gingen uitllenen aan leerlingen. Aangezien er signalen zijn dat scholen die verantwoordelijkheid niet willen of aankunnen (en dat is niet gek gezien de huidige tekorten aan mankracht in het onderwijs) komt er misschien een vervolg op deze petitie. We zullen proberen jullie op de hoogte te houden van de ontwikkelingen.

Bedankt voor jullie steun voor de kinderboekencollectie in de Bieb Oostzaan!


M. Rijks

Herinnering: vanavond (maandag 2 December) wordt de petitie aangeboden

2019-12-02 09:35:22

Vanavond, maandag 2 December rond 19.30,  bij aanvang van de commissieavond, zal de petitie worden aangeboden tijdens de inspreekronde niet-geagendeerde onderwerpen.

Als je de tijd hebt zou het leuk zijn als je er bij kunt zijn om het bij te wonen. Het is natuurlijk leuk als er kinderen bij zijn. Het geheel zal waarschijnlijk niet langer dan vijf minuten in beslag nemen.

De raadszaal is in hetzelfde gebouw als de bibliotheek, op het adres Kerkbuurt 4 te Oostzaan.

Hopelijk tot vanavond!


M. Rijks

Petitie wordt Maandagavond 2 December aangeboden

2019-11-23 09:09:03

Beste petitietekenaars,

Maandag 2 December om 19.30 gaan we de petitie aanbieden voorafgaand aan de raadsvergadering. Het zou natuurlijk leuk zijn als we de petitie kracht kunnen bijzetten door met zoveel mogelijk belangstellenden aanwezig te zijn.

Het adres van de raadszaal is Kerkbuurt 4 te Oostzaan, in hetzelfde gebouw als de bibliotheek.

Omdat er maximaal plaats is voor 100 mensen moeten wij vooraf laten weten hoeveel mensen er ongeveer gaan komen.

Wil je bij de overhandiging aanwezig zijn? Stuur ons alsjeblieft een berichtje op m.rijks1973@gmail.com of laat een bericht achter onder deze aankondiging en laat ons weten met hoeveel mensen je wilt komen.

We denken dat de overhandiging ongeveer 5 minuten in beslag zal nemen. Kinderen zijn uiteraard van harte welkom!

Als jullie mensen kennen die ons willen steunen maar de petitie nog niet ondertekend hebben, wil je ze dan vragen dat deze week nog te doen? Dat kan op deze link:

https://www.petities.com/de_kinderboeken_in_de_bieb_oostzaan_moeten_blijven

Nogmaals bedankt voor jullie steun!


M. Rijks

UPDATE: artikel over de petitie voor de kinderboeken van de Bieb Oostzaan in het Noord-Hollands Dagblad

2019-11-14 19:06:30

Afgelopen dinsdag 12 November verscheen een artikel over de petitie voor de kinderboeken van de Bieb Oostzaan in het Noord-Hollands dagblad, geschreven door verslaggeefster Cinzia Hooijer.

Lees hier het artikel online (vereist een abonnement)

In het artikel wordt aangehaald dat er drie keer zo veel uitleningen zijn als boeken op scholen worden neergezet. Dat klinkt mooi, met de kanttekening dat het (ook) om verplichte leeslijsten en uitlening gaat. Daarnaast is het nog allerminst zeker dat de scholen in Oostzaan boeken gaan uitlenen voor thuisgebruik, omdat ze nog niet akkoord lijken te zijn met die extra taak en verantwoordelijkheid.

We zijn nog steeds in afwachting van een reactie van de griffie op de vraag wanneer wij de petitie kunnen aanbieden aan het college. Er volgt een update zodra we een datum en tijdstip hebben.

Bedankt voor jullie steun!


M. Rijks

UPDATE: De gemeente Oostzaan reageert

2019-11-08 23:55:50

Beste petitie-tekenaars,

Op 4 November heeft de gemeente over een motie gestemd voor behoud van de kinderboekencollectie in Oostzaan. De motie ging uitsluitend over de collectie voor de leeftijdscategorie 0-4 jaar.

De motie is met algemene stemmen aangenomen. De kinderboekencollectie voor de leeftijdscategorie 0-4 jaar blijft beschikbaar voor uitleen in de Bieb Oostzaan.

Lees de motie van de gemeente.

Dat betekent dat kinderen uit Oostzaan of de regio, die nog niet schoolgaand zijn, nog steeds met ouders, verzorgers of andere familie bij de bilbiotheek terecht kunnen voor hun (voor)leesplezier. Voor heel veel jonge gezinnen is dat beslist een goede uitkomst.

Echter, de collecties voor de oudere kinderen (5-12) en de "young adults" worden met de huidige plannen nog steeds onder scholen verdeeld. We hebben begrepen dat de scholen de beschikking krijgen over leesconsulenten om leesplezier en -vaardigheid verder te ontwikkelen, en het lijkt de bedoeling te zijn dat kinderen in staat gesteld moeten worden om de boeken te lenen. Dat zijn goede voornemens, maar over de uitvoering is nog onduidelijkheid. We hebben enige zorgen:

  • De collectie van de Bieb wordt verdeeld onder scholen. Per school is de collectie dus veel kleiner en minder divers dan in de bibliotheek. Gaan scholen boekencollecties uitwisselen?
  • Wordt deze verdeling een éénmalige donatie aan de scholen of krijgen ze de middelen om de collecties periodiek te vernieuwen?
  • Kunnen boeken nog geleend worden buiten schooluren, in het weekend, of in de vakanties? Dit zijn de momenten waarop je meestal op je gemak een mooi verhaal uitzoekt, of een informatief boek haalt voor bijvoorbeeld een hobby of spreekbeurt.
  • Mogen kinderen die niet op één van de Oostzaanse scholen zitten of net van school af zijn, boeken lenen bij één van de schoolbibliotheken? Mogen ouders mee met kinderen, of namens hen boeken uitzoeken?
  • Hebben scholen, die te kampen hebben met ernstige tekorten, wel de middelen om als bibliotheek dienst te doen?

Het lijkt er op dat de keuze beperkter en moeilijker bereikbaar gaat worden, en dat er daardoor kinderen buiten de boot gaan vallen. Als leesplezier en geletterdheid belangrijk zijn voor de gemeente, moet de collectie zo toegankelijk mogelijk blijven.

We hebben daarom besloten verder te gaan met deze petitie om de gemeente er toe te bewegen ook de collecties voor oudere kinderen en de young adults in de Bieb Oostzaan te houden.

Op dit moment proberen we een afspraak te maken met de gemeente Oostzaan om de petitie te overhandingen aan burgemeester, wethouders en raadsleden. Zodra we een datum en tijdstip hebben laten we dat weten in een nieuwe aankondiging.

Bedankt voor jullie interesse en inzet!


M. Rijks

UPDATE: De petitie voor de kinderboeken in Oostzaan haalt regionale radio en TV

2019-11-01 16:22:32

De petitie van de voor de kinderboeken van de Bieb Oostzaan haalt regionale radio en TV

Verslaggever Michel Gijselhart bezocht vanmorgen (1 Nov) de Bieb Oostzaan en interviewde de organisatoren van de petitie en bezoekers van de Bieb. In de middag volgde er item op de radio en ook het filmpje is online gezet!

Bekijk de reportage op NH Nieuws

Luister naar het verslag op NH Radio (vanaf ongeveer minuut 38)

De Orkaan heeft ook een stukje aan de petitie gewijd.

We zijn blij met de media-aandacht en we hopen dat we hiermee nog meer sympathisanten kunnen bereiken. Bedankt voor jullie steun en betrokkenheid, en de mooie woorden die jullie in de comments hebben achtergelaten!

 


M. Rijks



Deel deze petitie

Help deze petitie om meer handtekeningen te krijgen.

Hoe een petitie promoten?

  • Deel de petitie op uw Facebook-muur en in groepen die verband houden met het onderwerp van uw petitie.
  • Neem contact op met uw vrienden
    1. Schrijf een bericht waarin u uitlegt waarom u deze petitie hebt ondertekend, aangezien mensen eerder geneigd zijn om te ondertekenen als ze begrijpen hoe belangrijk dit onderwerp is.
    2. Kopieer en plak het webadres van de petitie in uw bericht.
    3. Stuur het bericht via e-mail, sms, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram en LinkedIn.