Teken voor meer duurzame energie in Waterland!

Neem contact op met de schrijver van de petitie

Uitbreidingsplannen Windturbines bij De Nes

2021-01-29 12:11:26

Aan alle ondertekenaars van de petitie “Meer duurzame energie in Waterland”  

Velen van u hebben de enquête over uitbreiding van het aantal molens bij de Nes ingevuld maar velen ook nog niet. Om de plannen uit te kunnen voeren is het van vitaal belang dat de CWW kan aantonen dat er een stevig mandaat voor is in de samenleving. De tegenstanders laten zich niet onbetuigd en willen de voorstaanders niet overstemd worden dan moeten ook zij hun stem duidelijk laten horen. Vandaar deze oproep. Heeft u de enquête nog niet ingevuld en had u dat wel willen doen, doet u dat dan alstublieft nog voor 9 februari. En mocht u mensen in uw omgeving kunnen motiveren dit ook te doen dan is dat zeer welkom.

U kunt dat doen via de website van de CWW

 https://www.cwwaterland.nl/meedoen/enquete/ 

Met vr. groet,


Willem de Vries en Johan Lok

Uitbreidingsplannen Windturbines bij De Nes

2021-01-20 14:48:57

Aan alle ondertekenaars van de petitie “Meer duurzame energie in Waterland”  

U heeft in 2015 uw steun gegeven aan de petitie “Meer duurzame energie in Waterland”. In deze petitie werd gepleit voor uitbreiding van het aantal windturbines bij De Nes, langs de dijk naar Marken. De Coöperatie Windenergie Waterland heeft nu een aantal scenario’s voor zo’n uitbreiding uitgewerkt. U kunt hierover uw mening geven en zich ook voor deelname aanmelden via de enquête op de site van de CWW

Home • Coöperatie Windenergie Waterland (cwwaterland.nl) 

U vind de enquête onder de knop “meedoen”.

Enquête • Coöperatie Windenergie Waterland (cwwaterland.nl)    

We willen u graag uitnodigen deel te nemen.  

Namens de initiatiefnemers van de petitie,  

Johan Lok


Willem de Vries en Johan Lok

Fietsparade 19 november, klimaattop Waterland 28 november

2016-11-18 02:43:49

Beste petitie ondertekenaar,

Hierbij twee berichten die uw aandacht verdienen:    1. Een fietsparade en slotmanifestatie tegen het starre beleid van de Provincie Noord-Holland en    2. Een klimaattop die door onze gemeente Waterland wordt georganiseerd.

1. Fietsparade

Op zaterdag 19 november wordt een fietsparade 'Voor de Wind' georganiseerd: Een statement naar de provincie Noord Holland die doet alsof klimaatverandering niet bestaat! We protesteren tegen hun restricitieve windmolenbeleid. De bestuurders van de provincie hebben een blokkade gemaakt tegen meer windmolens op land. Voor elke nieuwe windmolen moeten er 2 worden afgebroken. Absurd! Daardoor kan de gemeente Amsterdam geen eigen windmolenpark voor Groene Energie bouwen. Dat is wel heel hard nodig om ons allemaal te beschermen tegen klimaatverandering. 

Wij rekenen ook op jouw komst! Doe mee met de fietsparade. We fietsen 25 km. We verzamelen om 10.45 uur en vertrekken om 11.00 uur vanaf het Frederikspark in Haarlem, bij het provinciehuis. Dan gaan we naar Amsterdam. In het Westerpark kunnen mensen nog aansluiten bij de parade op pazannistraat 1. Exact om 13.00 uur fietsen we het laatste deel naar het Museumplein. We roepen alle deelnemers op zelfgemaakte windmolens mee te nemen op je fiets.

Om 13.30 is de korte slotmanifestatie met sprekers en muziek.

Fiets jij mee? Neem dan graag je familie, vrienden en collega's mee! En meldt je aan op Facebook via deze link bit.ly/FietsVoorDeWind. Twitteren kan via de hashtag#VoorDeWind. Doe mee!

 

2. Klimaattop Waterland: De Staat van het Klimaat

maandag 28 november van 20:00 – 22:00 uur  Informatieavond georganiseerd door Stichting Duurzaam Waterland en de gemeente Waterland.  

Vorig jaar werd op 30 november in het gemeentehuis de Klimaattop Waterland gehouden. Aanleiding was de grote Klimaattop in Parijs. Inmiddels zijn we een jaar verder en is het Klimaatverdrag van Parijs goedgekeurd door tal van landen, waaronder ook de Europese Unie.
Hoe nu verder? Hoe gaan we “Parijs” vertalen naar onze lokale situatie? Om klimaatverandering in de hand te houden moeten alle zeilen bijgezet worden.
Op de Klimaattop Waterland zijn vorig jaar een aantal initiatieven ontstaan vanuit organisaties en individuen bij wie duurzaamheid en klimaatverandering aan het hart gaan. Nu, een jaar later, kunnen we terugkijken naar wat er het afgelopen jaar is gebeurd en vooruit kijken: wat kunnen burgers in hun eigen situatie concreet doen!  

Dus als u wilt weten wat er in Waterland speelt op gebied van duurzaamheid en klimaat, welke projecten zijn opgestart in 2016 en wat uzelf of samen met anderen in 2017 verder kunt doen, kom dan naar:  
De Staat van het Klimaat op 28 november 2016 van 20:00 tot 22:00 uur in het Gemeentehuis Waterland


Willem de Vries

Open Winddag 2016

2016-06-15 14:13:07

Graag brengen wij het volgende onder uw aandacht:

Aanstaande zaterdag 18 juni wordt weer de jaarlijkse Open Winddag gehouden, zie www.openwinddag.nl.
De Nederlandse Wind Energie Associatie (NWEA) organiseert nu al voor de vijfde keer deze Open dag, waarop iedereen van dichtbij kan bekijken hoe een windmolen draait en kan luisteren naar het geluid van schone energieproductie. Ook de windmolens van Coöperatie Windenergie Waterland zijn zaterdag opengesteld voor het publiek. U kunt kennis maken met de organisatie en u laten informeren over hoeveel schone energie een windmolen of windpark opbrengt.  

En nog iets anders:
  Onze petitie voor meer duurzame energie in Waterland is gericht aan de Provincie Noord-Holland, die aanvragen voor windmolens kan honoreren - of afwijzen. Dat laatste is nu toe het geval voor wat betreft de uitbreiding van het aantal windmolens bij de Nes.  
De gemeente Waterland heeft zich positief uitgesproken voor uitbreiding, maar zoekt voor die stellingname ook steun vanuit de Waterlandse bevolking. U kunt ons helpen door uw steun voor uitbreiding van het aantal windmolens bij de Nes duidelijk aan de gemeente te laten blijken! En wel als volgt: De gemeente laat momenteel een digitale peiling doen m.b.t. de omgevingsvisie, zie https://www.bugelhajema.nl/digitalepeilingwaterland. In die peiling (waar u als burger van Waterland voor bent uitgenodigd) komt de volgende vraag (nr 8) voor:  

8.  In hoeverre bent u het eens met de volgende stelling?    
     ‘Binnen de grenzen van de gemeente Waterland is plaats voor uitbreiding van het aantal windmolens’

Hier kruist u bij voorkeur het 1-na-laatste antwoord aan: "Helemaal mee eens"

Met alvast onze dank voor uw extra steun!


Willem de Vries

Hoe verder, na inspraak bij Provincie en aanbieden petitie

2016-05-29 11:05:02

Beste ondertekenaars van de petitie “Meer duurzame energie in Waterland”.

U heeft als ondertekenaar recht om te weten hoe dit traject verloopt, wat we hebben gedaan en wat we verder gaan doen.  Hierbij een update:

Onze inspraak bij de Commissie Ruimte, Wonen en Water van de Provincie Noord Holland heeft plaatsgevonden op maandag 21 maart jl. Daarbij is de petitie aangeboden aan de voorzitter van de Commissie. Een paar leden hebben een vraag gesteld, maar verder is de petitie niet besproken, het onderwerp was niet geagendeerd. De teksten van de petitie, de inspraak en een toelichting met het verzoek aan de leden van de Commissie om hierop te reageren stonden vervolgens wel op de agenda van de Commissie op 18 april jl. bij de ingekomen stukken als onderdeel 11v.  Zie: http://www.mijnbabs.eu/babsnoordhollandweb/default.aspx?GAAgendatypecode=24  (selecteer datum 18 april 2016)

In eerste instantie werd hierop niet anders gereageerd dan dat de voorzitter aangaf dat individuele fracties zelf kunnen besluiten of en hoe men op de petitie wil reageren. Daarop hebben we alle fracties afzonderlijk om een reactie gevraagd. GroenLinks en CU/SGP  hebben hierop gereageerd met een positieve, ondersteunende verklaring. De Partij voor de Dieren toonde zich groot voorstander van meer duurzame energie, ook windenergie, maar denkt dat het op deze locatie schadelijk is voor vogels. De VVD meldde slechts niet mee te kunnen gaan in het petitieverzoek en het CDA gaf aan zich te willen houden aan het coalitieakkoord. We wachten nog op reacties van de andere partijen.

Ons petitieverzoek past niet binnen het beleid zoals dat door de Provincie is vastgesteld – dat wisten we, vandaar onze actie - en er is duidelijk nog geen meerderheid die aanleiding om ziet om het beleid bij te stellen. Voor ons is dit reden om de partijen die niet hebben gereageerd alsnog krachtig met de petitie te confronteren. Zodra er reacties zijn stellen we u op de hoogte.

Intussen heeft de Coöperatie Windenergie Waterland (CWW) op 12 april jl. middels een brief aan de Gedeputeerde toch een formele aanvraag gedaan voor uitbreiding van het aantal windmolens bij de Nes, waarbij zo volledig mogelijk is voldaan aan de criteria van de Provincie. Het enige obstakel is dat de Nes locatie (nog) niet is aangewezen als herstructureringsgebied. Daarom is de aanvraag aangevuld met het verzoek om de Nes aan te wijzen als herstructureringsgebied – een gebied waar windturbines kunnen worden geplaatst.

Onze volgende stap is het arrangeren van een gesprek met de verantwoordelijke Gedeputeerde waarbij we zowel de petitie als de brief van de CWW aan de orde willen stellen. We voelen ons gesteund door het gegeven dat ook uit andere hoek – de gemeente Amsterdam, Diemen en Haarlem en een groot aantal milieuorganisaties - protesten klinken tegen het rigide en minimalistische windmolenbeleid van de Provincie. Met het oog op de overweldigende klimaatproblematiek zouden we mogen verwachten dat een verantwoordelijk bestuur alle kansen aangrijpt om tot energietransitie te komen.

Wat kunt U doen? Blijf de petitie onder de aandacht brengen, hij kan nog steeds getekend worden; hang een oproep voor uw raam waarbij u deze actie zichtbaar maakt (download van http://sdwaterland.nl/wordpress/wp-content/uploads/2016/05/poster-Meer-duurzame-energie-in-Waterland-4.pdf), of spreek met vertegenwoordigers van politieke partijen die deel uitmaken van de coalitie in Noord Holland (VVD, CDA, D’66 en PvdA).


Willem de Vries

Aanbieden van de petitie aan de provincie NH

2016-03-19 09:53:54

Beste ondertekenaars van de petitie “Meer duurzame energie in Waterland”  

Graag willen wij u (opnieuw) hartelijk danken voor uw steun! Velen van u hebben niet alleen de petitie getekend maar hebben ook actief bijgedragen aan de verspreiding van onze oproep: door flyers te bezorgen, posters op te hangen, berichten te verspreiden op social media, etcetera. Daarmee is het aantal handtekeningen gestegen tot ruim 1320 en hebben ruim 200 ondertekenaars de moeite genomen nog een persoonlijk commentaar ter ondersteuning toe te voegen. Met in essentie deze boodschap: Schone energie is een dringende noodzaak, windenergie is een uitstekend middel daarvoor en de plek is ideaal. En dat met zo’n groot draagvlak onder de bevolking de provincie zou moeten instemmen met de voorgestelde uitbreiding.
Daarom gaan we nu de volgende stap zetten: we gaan de commissie Ruimte, Wonen en Water van de Provincie (die over Wind op land gaat) toespreken en vervolgens de petitie aanbieden aan de voorzitter van de commissie (Jos de Wit).

Dit zal op maandag 21 maart as. plaatsvinden op het Provinciehuis te Haarlem (Dreef 3). Voorafgaand aan de commissievergadering is er ruimte om in te spreken. We zullen daarbij de petitie toelichten, de brede steun van u, de lokale bevolking, benadrukken en aandringen op een aanpassing van het provinciale beleid, resp. op toestemming om op deze ideale plek in Waterland extra windmolens bij te bouwen.  
NB. De commissievergaderingen zijn openbaar, dus u kunt hierbij desgewenst aanwezig zijn. De commissievergadering begint om 18:15, het inspraak halfuur begint om 18:25.

De petitie zal ook hierna nog online blijven, dus blijft u handtekeningen verzamelen!
We houden u op de hoogte van de voortgang, met vriendelijke groeten


Willem de Vries

Dank voor uw stem - een update

2016-02-15 16:45:13

Beste ondertekenaars van de petitie “Meer duurzame energie in Waterland”  

Onze hartelijke dank voor uw steun!
De petitie, die bijna 4 weken geleden van start ging, is boven verwachting goed ontvangen. Ruim 850 mensen (15 feb) hebben al getekend en de groei is er nog lang niet uit. Net als driekwart van de Nederlanders staan ook Waterlanders (zeer) positief tegenover het stimuleren van duurzame energie en hebben zij hebben weinig begrip voor de overheid, met name de Provincie Noord-Holland die uitbreiding van windenergie belemmert en frustreert. Ruwweg één op de 6 ondertekenaars heeft commentaar bijgevoegd dat een goed beeld geeft van hun overwegingen: Schone energie is een noodzaak, windenergie is een uitstekend middel daarvoor, de plek is ideaal en de provincie wordt vaak bekritiseerd vanwege haar houding.
Slechts een enkeling vindt windmolens horizonvervuiling maar accepteert dit nadeel terwijl anderen juist enthousiast worden van het uitzicht op draaiende molens die hun energie opwekken. Uitzonderingen daargelaten tonen de Waterlanders een voorkeur voor windmolens in de eigen regio, dus Wel In Mijn Achtertuin (WIMA) – dit in tegenstelling tot de NIMBY houding die men vaak aantreft bij tegenstanders van windmolens.
Daarnaast wordt het coöperatieve model voor de exploitatie van windmolens en de voordelen die dit voor de regio oplevert zeer gewaardeerd.  

Bij petities als deze gaat het echter ook om de aantallen ondertekenaars. Daarom willen we u vragen om in uw omgeving te kijken of er mensen zijn die de petitie ook zouden willen steunen. Partners, huisgenoten, buren, kennissen, maar ook leden van de club of vereniging, iedere stem telt.
Als u mensen kent die de petitie ook willen steunen, maar die niet beschikken over een e-mailadres of Internet, stuurt u dan svp hun gegevens op aan de auteur van deze petitie (wdevries.willem@gmail.com)  

De petitie zal nog enkele weken online blijven, totdat alle inwoners van Waterland voldoende kans hebben gehad om de petitie te ondertekenen. Dan zullen de verzamelde handtekeningen worden aangeboden aan de nieuwe gedeputeerde van de Provincie Noord-Holland Jack van der Hoek, die verantwoordelijk is voor het windmolenbeleid.
We zullen krachtig aandringen op een aanpassing van het provinciale beleid en op toestemming om op deze ideale plek in Waterland, met brede steun van de lokale bevolking, extra windmolens bij te bouwen.  

We houden u op de hoogte!


Willem de Vries



Deel deze petitie

Help deze petitie om meer handtekeningen te krijgen.

Hoe een petitie promoten?

  • Deel de petitie op uw Facebook-muur en in groepen die verband houden met het onderwerp van uw petitie.
  • Neem contact op met uw vrienden
    1. Schrijf een bericht waarin u uitlegt waarom u deze petitie hebt ondertekend, aangezien mensen eerder geneigd zijn om te ondertekenen als ze begrijpen hoe belangrijk dit onderwerp is.
    2. Kopieer en plak het webadres van de petitie in uw bericht.
    3. Stuur het bericht via e-mail, sms, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram en LinkedIn.